Trendriport: októberben fellélegezhettek a szállodák

Októberben a vendégéjszakák száma kiugróan, országos szinten 92,2%-kal, Budapesten 405,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.  

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 A kép ugyanakkor mégsem egyértelműen derűs, mert a 2021 októberében országos szinten regisztrált 1.391 ezer vendégéjszaka-szám 32,1%-kal, a budapesti hotelekben regisztrált 436 ezer vendégéjszaka 49,9%-kal kevesebb volt a 2019 októberében elértnél. Éves szinten nézve október végéig a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 7,3%-kal, Budapesten 2,2%-kal kisebb volt a 2020. évinél, ugyanakkor 57,5%-kal, illetve 75,3%-kal elmaradtak a 2019 január-október között regisztráltaktól – derül ki az MSZÉSZ Trendriportjából.

Január és október között országos szinten 2.603 ezer, Budapesten 1.389 ezer külföldi vendégéjszakát regisztráltak. Ezek országos szinten 7,9%-kal,Budapesten 13%-kal alacsonyabbak a tavalyinál. A visszaesés 2019-hez képest országos szinten 76,1%, Budapesten 80,2% volt. A Budapesten tapasztalt rendkívül nagy visszaesés ellenéreidén október végéig a fővárosi szállodákban regisztrálták az összes külföldi vendégéjszaka 53,4%-át.

A bruttó forgalom is nőtt a tavalyihoz képest

2021 októberében a hazai szállodák teljes bruttó forgalma 32.835 millió Ft volt, ami 121,3%-kal nagyobb a tavalyinál. A múlt évhez képest kiemelkedő növekedés ellenére ez még 28,5%-kal kevesebb a 2019 októberi bevételnél. Az első tíz hónapban országos szinten szállodáink bruttó összes forgalma 193.288 millió Ft volt, ami 3,7%-kal meghaladja a tavalyit, de 53,7%-kal kisebb a 2019 hasonló időszakában elért 417.128 millió Ft-nál. 

Eredmények régiós bontásban

A KSH adatai szerint 2021 októberében a szállodák szobafoglaltsága országos szinten 53,3%, Budapesten 54,1%, a Balatoni régióban 53,4% volt. 2019 októberében ugyanez országos szinten 64,7%, Budapesten 81,3%, a Balatoni régióban 55,3% volt, azaz az idei tizedik havi szobafoglaltság országos szinten 11,4%ponttal, a budapesti 27,2%ponttal, a balatoni 1,9%ponttal elmaradt a 2019 októberitől.

Októberben a belföldi vendégéjszakák száma országos szinten 24,8%-kal, Budapesten 51,2%-kal, a Balatoni régióban 32,8%-kal, a fővároson kívüli szállodákban 27,7%-kal meghaladta a 2020 októberit.Ugyanakkor az idei októberi belföldi vendégéjszakák száma országos szinten 8,8%-kal, Budapesten 15,6%-kal elmaradt a 2019 októberitől, míg a Balatoni régióban 0,7%-kal nagyobb volt annál.

 Budapesten csökkent a REVPAR

Októberben a szállodák bruttó átlag szobaára országos szinten 24.605 Ft, bruttó REVPAR mutatója 13.112 Ft, bruttó TREVPAR (egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel) 22.664 Ft, Budapesten 30.109Ft, 16.285 Ft, illetve 24.064 Ft, a Balatoni régióban 22.674 Ft, 12.102 Ft, illetve 23.498 Ft volt.

Ezekkel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a 2021 októberi bruttó átlag szobaár 2019-hez képest országos szinten 4,7%-kal, a Balatoni régióban 43,7%-kal magasabb volt, Budapesten 4,7%-kal elmaradt attól, miközben a 2021 októberi 361 HUF/EURO árfolyam 8,8%-kal gyengébb volt a 2019 októberi 331,7 HUF/EURO árfolyamnál. A 2021 októberi REVPAR mutató országos szinten 13,9%-kal, Budapesten 37,8%-kal kisebb volt a 2019. évinél, míg a Balatoni régióban 38,7%-kal nagyobb volt annál.


Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.