Tunézia Deluxe

Tunéziával kapcsolatban a nap, tenger, bazár, mecset képsor jut eszünkbe, az évi 52 ezer magyar turista is elsősorban a megfizethető tengerparti üdülést ötvözi némi kultúrával. Pedig az ország már egy évtizeddel ezelőtt túllépett e sztereotípián: a mintegy 6 millió külföldi vendég közül egyre többen golfozni vagy thalassoterápiás kezelések céljából térnek vissza rendszeresen a legeurópaibb afrikai államba.

'

A Kartago Tours két új tematikus prospektusa Tunéziát erről a két, nálunk még kevéssé ismert oldaláról mutatja be, mi több, az iroda tavasszal tanulmányutat is szervezett Tunézia golfpályáinak és thalassoterápiás centrumainak megismertetésére.

Számos ország küszködik a szezonalitás gondjával. A wellness mellett a golf volt Tunéziának az a kitörési pont, amelynek következtében egész éves célországgá vált. A csapadékosabb téli időszak során a golfpályák buja növényzete csak úgy szívja magába az esőt. Az elő- és utószezonnak mindenhol sajátos hangulata van, Tunéziában ez fokozottan érvényesül: itt egyszerre élvezhetjük a bársonyos napsütést, az enyhe szellőt, öt földrész flóráját és a „többszínkék” tengert. Az edzettebbeknek a tenger viszonylag alacsony hőfoka sem akadály. A november és április közti, csendesebb időszak azok számára is ideális, akik a test, a szellem és a lélek harmóniáját keresik. Túránk során két éjszakát Hammametben töltöttünk; az elsőt a várostól tíz kilométerre fekvő, impozáns méretekkel és szolgáltatásokkal rendelkező Imperial Park szállodában, a másodikat a Sol Azur Beach hotelben. Ez utóbbi kellemes sétányira fekszik a központtól és csak hat kilométerre két versenygolfpályától. Ideális azon vendégek számára, akik a wellness-szolgáltatásokat és a golfot egyaránt szeretnék kipróbálni. Sousse-ban a központi fekvésű Riad Palm Hotelben szálltunk meg, amelynek all inclusive szolgáltatásait az öt nap alatt bőven volt alkalmunk letesztelni. A szálloda másik nagy előnye a páratlan tengerparti fekvés és a saját strand. A homokos tengerparton vagy a mellette haladó sétányon gyalogosan is el lehetett jutni a közeli Medinába. Kitűnő testmozgás s emellett remek fotótéma.

Gyógyító tengervíz

A thalassoterápia elnevezés a görög „thalassa”, vagyis tenger kifejezésből ered, amelyet először egy francia orvos, La Bonnadiére használt 1867-ben, aki tudatosan alkalmazta gyógyító célra a tenger vizét. A thalassoterápia mindazokat a módszereket tömöríti, amelyek a tenger, a víz, az ásványi anyagok és a só jótékony hatásaira építenek. A vizes terápiák lényege – a mélytengeri vízsugaras, a hidromasszázskádas terápia vagy a tengervizes pezsgőfürdő – a szövetek jobb oxigénellátása, az izomlazítás és a relaxáció elősegítése. A fájdalomcsillapító hatást a tengervízből származó ásványi sók és nyomelemek biztosítják, amelyek a teljes testfelületen jutnak be a szervezetbe. A tengeri algák és az iszap kiadós ásványianyag-tartalma sokak előtt ismert. Az algaterápia méregtelenítő és tápláló hatást fejt ki a szervezet egészére, míg az iszappakolást ízületi bántalmak enyhítésére és az arcbőr revitalizációjára használják.

A thalassokúrába különféle maszszázsfajták is beletartoznak: ilyen a salaktalanító hatással bíró nyirokmasszás, az ajurvédikus gyógymasszázsok vagy a siacu, valamint a frissítő és lazító hatású masszások, például a stresszoldó, a koponyamasszázs vagy a Nahrawess-négykezes.

Az igazán hatékony kúra legalább hat napig tart, és a fenti kezelésfajták közül négy-öt egyénre szabott kombinációját tartalmazza.

Tunéziában 1994-ben nyílt az első thalassoterápiás központ. A hagyományos tengerterápiás módszereket itt kiegészítették a helyi tradíciókra épülő „ghassoul” kezelésekkel, amelyek középpontjában a gyümölcsök, zöldségfélék, gyógynövények intenzív alkalmazása áll. A terápiák a legkülönfélébb egészségügyi problémák kezelésére alkalmasak; többek között álmatlanságra, szülés előtti és utáni tonizálásra, fogyás elősegítésére, stresszoldásra, továbbá golf utáni lazításra, lábfájásra, ízületi, valamint légúti és légzési panaszok enyhítésére. A kezeléseket legpraktikusabb kúraszerűen igénybe venni.

Ízelítő Tunézia spakínálatából

ABOU NAWAS THALASSO-KÖZPONT – SOUSSE

El Kantaoui fényűző jachtokkal teli kikötőjétől mintegy 10 km-re, Sousse város központjában épült ez a 2500 m2-es terápiás központ, amely napi 180 vendég fogadására képes. Kínálatában a terápiák teljes skálája megtalálható.

THALASSA PALACE NAHRAWESS – HAMMAMET

A legek legje, mintegy 15 ezer m2-es méretével a Földközi-tenger térségének legnagyobbja, amely 2002-ben a város északi részén nyitotta meg kapuit. Specialitása a mesés „Cherazed” tisztítókúra, amely a törökfürdőben a test fekete szappanos és olajos megtisztításával kezdődik. Ezt követi a „barouk” tisztító maszk, majd a lávaföldpakolás. Ekkorra a bőr már patyolattiszta, és fénylik, mint a szatén. A kúra a hidroterápiás kezelésekkel és a négykezes cherazed masszázzsal folytatódik, esztétikai kezelésekkel (arckezelés, cukros szőrtelenítés és bőrnyugtató pakolás) fejeződik be.

THE RESIDENCE THALASSO-KÖZPONT – TUNISZ

A műfajban a legelőkelőbb, a városmagtól 20 percre lévő, arab/andalúz stílusban épült ötcsillagos luxusszállodának a terápiás központja. A „Leading Hotels of the World” elit klub tagja.

BIO AZUR THALASSO KÖZPONT – HAMMAMET

A Hammamet szomszédságában fekvő, tengerparti thalassoközpont, a Grand kaszinóval, a Sol Azur, a Bel Azur és a Royal Azur szállodákkal az Azur-komplex része, ahol az országban létező kezelések teljes spektruma igénybe vehető. Az általuk kifejlesztett kétórás alapprogram napi négy kezelést tartalmaz. A diétásbárban diétásasszisztens állítja öszsze a személyre szabott étkezési tervet, míg a Nesri szépségszalonban 18 helyiség várja a szépülni vágyókat hagyományos és speciális kezelésekkel.

Golf kezdőknek és haladóknak

60 millióan nem tévedhetnek, ugyanis ennyien űzik a világban eme – egyesek által még mindig – úrinak mondott sportot. A golf még ma is megoszt. Gyakorlását sokan a felső tízezerbe kerülés előszobájának tartják, míg mások nem is tekintik igazán sportnak, inkább amolyan úri passziónak. Azután ötvenéves koruk környékén egyszer csak stikában többen mégis kipróbálják, és sokukat rabul ejti a páratlan környezet, a kellemes testmozgás, a klíma és az esetleges sikerélmény. A néhai arisztokrácia sportja ma már sokkal kevésbe exkluzív és sokkal elérhetőbb, mint gondolnánk, csak a megfelelő helyen kell keresnünk. Sousse, Hammamet, Tunisz és Monastir közelében egyaránt találunk jó minőségű versenypályákat. A golfozás főszezonja a téli időszak, ezért számos helyen novembertől áprilisig előzetes bejelentkezés szükséges. A legkényelmesebb persze az otthon előre összeállított csomagtúra személyre szabott golfkomponenssel kiegészítve.

Néhány népszerű golfpálya

JASMINE GOLFPÁLYA – HAMMAMET MELLETT

A neves kaliforniai Ronald Fream tervezte. A dimbes-dombos, bunkerekkel és vízakadályokkal kreatív módon nehezített pálya nagy kihívást jelent a golfozóknak. A 18 lyukú versenypálya mellett a kezdőknek a kilenclyukú gyakorlópálya javasolt, ők a golfiskolában tudják elsajátítani az alapokat. Akik kizárólag a korcsoportjukkal szeretnek játszani, a szenior- és a juniorgolfklubban ezt is megtehetik.

CARTHAGE GOLFPÁLYA – TUNISZ MELLETT

29 hektáron elterülő, a főváros északi részén fekvő, technikailag kifejezetten nehéz pálya. 1927-ben alapították, majd 1991-ben a francia Yves Bureau építész tervei alapján teljesen felújították. A tulajdonos már a kapuban várt minket, és személyesen mutatta be a pályát, amelynek családias hangulata kifejezetten vonzó lehet kisebb-nagyobb baráti társaságok számára.

KANTAOUI GOLFPÁLYA – SOUSSE MELLETT

A reptérről mindössze 20 km-re található ez az olajfákkal, eukaliptuszokkal, kaktuszokkal, pálmákkal, vagyis az öt földrész flórájával rendelkező valóságos botanikai csoda. A tengerre panorámás, 130 hektáros pálya két különböző karakterű, 18 lyukú pályát tartalmaz. Egyik a tengerparttól halad a domb felé, míg a másik éppen fordított irányba.

FLAMINGO GOLFPÁLYA – MONASTIR MELLETT

Monastir mellett épült ez a káprázatos, közvetlen tengerparti fekvésű, szintén a kaliforniai Ronald Fream által tervezett pálya. Az olívaligetek árnyékában megbúvó tavak és szurdokok még a gyakorlott golfozót is nehéz feladat elé állítják. A tulajdonos saját golfakadémiát is üzemeltet, ahol mindenki személyre szabott program szerint halad.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.