hirdetés
hirdetés

Turistamágnes mesterségek

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, 400 fellépő, több, mint 100 látványműhely, népi játszóházak, táncház és folk-kocsma várta a látogatókat a Budai Várban - közölték a szervezők.

hirdetés

Mintegy 65 ezer látogatója volt a 33. Mesterségek Ünnepének augusztus 17. és 20. között - adták hírül a szervezők. A rendezvény idei díszvendégét, Japánt 20 kézműves mester képviselte. Volt többek között kimonó, lakk-tárgy és kőpecsét készítő, teaszertartás és szamuráj kardvívás bemutató, taiko dob és sakuhacsi koncert is. A mesterek nagy érdeklődés mellett mutatták be a hagyományos japán mesterségek fortélyait - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvény idei kiemelt témája a lábbelikészítés volt, azon belül nagy hangsúlyt helyeztek a szegedi papucsra. Népművészek és iparművészek újragondolt szegedi papucsait kiállításon mutatták be, de nagy sikert arattak a különböző népek hagyományos lábbelijei és a világ legjobb cipésze címmel büszkélkedő Kovács J. Attila cipőkészítő műhelye is, emellett pedig a török és spanyol cipészmesterek remekeit is megcsodálhatták a látogatók.

A nyolcszáz Kárpát-medencei kézműves több mint száz látványműhelyében egész napos mesterség-bemutatókat tartottak, ahol a szakmák rejtelmeibe kaptak betekintést az érdeklődők. Különlegesség volt, hogy első alkalommal folk-kocsmát is tartottak, ahol ének- és tánctanítással, talpalávalóval várták a mulatni vágyókat. A színpadokon a négy nap során hazánk legkiválóbb népzenészei, énekesei, mesemondói, néptáncosai léptek fel telt házas előadásokon.

Forrás: AM, Kovács Zoltán
Forrás: AM, Kovács Zoltán

Az UNESCO Szellemi és Kulturális Örökség listáján szereplő kézműves közösségek - a mohácsi busók, a matyók és a kékfestők - látványműhelyeiben busó álarc faragó, viseletkészítő és kékfestő műhelyt rendeztek be. Bemutatkozott a fesztiválon a Czifra Központ és látványos divatbemutatón mutatták be a díjnyertes alkotásaikat a FolkTREND! pályázat divattervezői.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk