hirdetés
hirdetés

Turisztikai fejlesztések az Észak-magyarországi régióban

A huszadik miskolci utazás kiállításon megtartott sajtótájékoztatón ismertették az Észak-magyarországi régióban megvalósult turisztikai fejlesztéseket, és a jövő terveit. 

hirdetés

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja (ÉMOP) keretében összesen 16 turisztikai pályázati felhívás jelent meg 2007 és 2013 között, amelyre azok a szervezetek pályázhattak, akik turisztikai attrakció, turisztikai szolgáltatás, valamint szálláshely fejlesztésébe fogtak, vagy TDM szervezetet, turisztikai klasztert hoznak létre, vagy fejlesztenek.

Az ÉMOP turisztikai pályázatokon 2013 márciusáig 182 turisztikai fejlesztés nyert el közel 57 milliárd forint európai uniós támogatást a régióban.

Ártim László, a NORDA –Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgató-helyettese ismertette azt is, hogy a nyertes projektek közül 156 esetben kötötték meg a támogatási szerződést 2013 márciusáig, közel 48.2 milliárd forint értékben, csaknem 23,4 milliárd forintot pedig már ki is fizettek a projektgazdáknak.

A fejlesztések eredményeként idén március végéig 550 új munkahely jött létre és 113 új turisztikai szolgáltatást alakítottak ki. A támogatott kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 189 százalékkal növekedett, és közel 160 vállalkozás működik együtt a klaszterekben.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi regionális marketingigazgató szerint az elmúlt évben 5,2 százalékos vendégszám növekedést regisztráltak, és 5,5 százalékkal több vendégéjszaka is realizálódott a régió szálláshelyein. Molnár Anita összegezve elmondta, hogy 2012-ben 680.859 vendég érkezett a régió szálláshelyeire és 1. 579. 840 vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ez mindkét esetben több mint 5 százalékos emelkedést jelentett a 2011-es évi adatokhoz képest.

Az igazgatónő kiemelte, hogy a régió térségei egymástól eltérő vendégforgalmi változáson mentek keresztül az elmúlt években, ezek visszavezethetőek a pályázati források felhasználására.

Lapunk munkatársának kérdésére Molnár Anita elmondta, hogy az árvíz kicsit kitolja a szezon kezdetét, de már most is vannak olyan helyek, ahol a tanösvényeket lehetne használni. A falusi turizmussal kapcsolatos kérdésünkre kiemelte, hogy a vidéki vendéghelyeken 500 ezer vendégéjszakát regisztráltak, amely szerinte kiemelkedő országos szinten is.

A 80-85 százalékos belföldi vendégek mellett 15-20 százalékos a külföldről érkező vendégek száma, akik elsősorban Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából és Németországból érkeznek. A Tisza-tónál virágzik a horgászturizmus, zömmel osztrák, német és angol vendégek érkeznek.

A megyéket vizsgálva a legtöbb nyertes turisztikai pályázat (86 darab) Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez kötődik, közel 24,7 milliárd forint megítélt támogatással.

ÉMOP támogatásból megvalósult Borsod-Abaúj-Zemplén megyei attrakciók
  • Lillafüredi Állami Erdei Vasút ökoturisztikai fejlesztése (206 millió forint) 
  • Mezőkövesden a Zsóry fürdő fejlesztése (közel 417 millió forint)
  • Bogácson a termálfürdő fejlesztése (közel 94 millió forint)
A szálláshelyfejlesztések:
  • Balneo Hotel Mezőkövesden (278 forint)
  • Miskolc-Tapolcán a Calimbra Hotel (387 millió forint)
  • Mádon a Mádi Kúria Szálló (89 millió forint)
A lezárult fejlesztések mellett két kiemelt turisztikai fejlesztés is megkezdődött, több mint 2,24 milliárd forint uniós támogatással:
  • Az edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési üteme 900 millió forint uniós támogatással
  • A Füzéri Vár több mint 1,3 milliárd forint támogatással megvalósuló turisztikai beruházása.
Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai