Budapest Turizmusa 2020: a nem megtartott előadások konferenciája

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Krisztina körúti központjában, az Idegenvezetői Világnap rendezvénysorozat alkalmából megrendezett konferenciára annyian érkeztek, hogy egyszerre két szinten, három teremben fértek csak el. Sokan távoztak csalódottan.

A hívó szót Rogán Antal neve és a turizmus állami irányításának vele is összeköthető átalakítása jelenthette. Az eredeti meghívó szerint „Idegenforgalmi eredmények és a turisztika átalakítása” címmel tartott volna sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szatmáry Kristóffal, a BKIK elnökével közösen. Rogán celebrálta volna a konferencia megnyitóját is. Egyikből sem lett semmi; Rogán nem jelent meg, szereplését utolsó pillanatban mondta le. Biztos volt rá oka, de merjük remélni, nem az tántorította el, hogy a szakma néhány, a turizmus gyakorlati oldalán álló képviselője kérdéseivel esetleg pár kemény percet szerzett volna a magas beosztású köztisztviselőnek.

Maga helyett elküldte dr. Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát, aki egy jó hangulatú semmitmondással igyekezett kárpótolni a hallgatóságot. Némi szakmázás mégis akadt. Szerinte van lemaradásunk a vetélytársakkal szemben, de a turizmusban „most kezdődik valami, tovább kell lépni és a kormánynak is mögé kell állni”. A Magyar Műugró Szakszövetség-elnök Tuzson hacsak felületesen is, de rátért arra, ami mindenkit foglalkoztatott: miért és hogyan alakul át az állami turizmusirányítás? „Nem feltétlenül rossz a jelenlegi rendszer, de az új kihívásokra válaszolni kell. Tagoltak az erőforrások, koncentrálni kell őket” - mondta. Elárulta, hogy a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség létrehozásáról szóló - a hvg.hu által nyilvánosságra hozott - tervezetet a kormány egyszer már tárgyalta, dolgoznak a részleteken.

A „struktúrák szétaprózottságáról” szólt Szatmáry Kristóf is. Szerinte az ágazat többet ér annál, hogy helyettes államtitkár feleljen érte, minimum államtitkárt érdemelne. „Minden brüsszeli ármány ellenére a magyar turizmus számára fontos a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány, melyeket átalakítva 2017-től is fenn kell tartani” - idézte fel Szatmáry, hogy az EU nemrég elmeszelte a két utalványt. Tuzson Bence elmondta: a cafeteria rendszert úgy alakítja át a kormány, hogy az az európai jogoknak is megfeleljen.

„Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye” - mondta Bánki Erik, országgyűlési képviselő, a Gazdasági Bizottság elnöke a 2017-es kerülő vizes világbajnokságról a „Miként látja a Kormány Budapest turisztikai szerepét 2020-ra?” című előadásában. Az előadást hallgatva úgy tűnt, a sport sokat nyom a latba; de azért volt kultúra is. Szó volt a Népstadion 2018-ra befejeződő felújításáról. A létesítmény 2020-ban, a 13 európai városban rendezendő futball Eb-n három csoportmeccsnek és egy nyolcad döntőnek ad otthont. Természetesen szóba került a még el nem nyert 2024-es olimpia is. A néhány hétig tartó sportesemények sok milliárdos infrastrukturális fejlesztéseinek sorolását követően hallhattunk a 2017-re a török állam segítéségével megújuló Gül Baba türbéről. Végezetül kiderült, hogy az a nagy befogadóképességű kongresszusi központ, aminek építéséért a MÜPA melletti telken még egy kapavágást sem tettek, nem 2018-ra, hanem 2019-re épül(het) meg.

Biztosan többet is megtudtunk volna a budapesti turisztikai fejlesztésekről, ha az eredeti programtervezetnek megfelelően Dr. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettese megtartja „Budapest 2020-ig tervezett beruházásai a turizmus tükrében, kiemelten a rakpartok” című előadását. És sokan hallgatták volna szívesen dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatójának nézeteit az idegenvezetők helyzetéről és az olimpia Budapest turizmusára gyakorolt hatásáról. Az ő előadása is elmaradt. Helyette Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója tartotta a frontot a vállalat 2017-es terveit ismertetve.

A megjelentek hiányérzetét fokozta, hogy a kérdésekre és válaszokra szánt, mindössze 20 perces blokkot Tuzson Bence és Bánki Erik nem várták meg, az előadásaikat követő kávészünetben távoztak a helyszínről.

Talán kicsit rosszul eshetett a rendezvényen szép számmal megjelent idegenvezetőknek is, akiknek a világnapjain rendezték meg a konferenciát, hogy nem azt kapták, amit vártak. Meglehet, az ő házuk táján szintén akad kihívás, például egy valóban hatékony és aktív érdekvédelmi szervezet alapítása dr. Kundi Viktória, a Kodolányi János Főiskola docense szerint. Munkájuk hiányát azonban sokan megéreznék. „Az idegenvezetőkről keveset szólunk, pedig ők a mi követeink. Lehet akármilyen marketing, a legfontosabb a személyes élmény” - mondta nagyon helyesen Szatmáry Kristóf. „Az utazásszervező az író és a rendező, az idegenvezető az előadó” - élt Drégely Ágnes MUISZ-alelnök a beutazási trendeket és az idegenvezetőkkel szemben támasztott elvárásokat ismertető előadásában egy színházi hasonlattal.

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?