Turizmusonline.hu felmérés: Hogy látják a helyzetet a munkaadók?

Megkérdeztük a hazai turisztikai, vendéglátós szektor területén működő hazai cégek munkaadóit, munkavállalóit, hogyan látják jelenlegi helyzetüket, ez évi kilátásaikat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felmérésünk ugyan nem reprezentatív jelleggel készült, azonban örömmel tapasztaltuk, milyen sokan küldték vissza az anonimitást biztosító kérdőíveket, amelyeket a turizmusonline.hu oldalunkon osztottunk meg: a munkadók közül 258-an, a munkavállalók köréből pedig  526-an töltötték ki, így jelentős mintavétel alapján dolgozhattunk, és ez alapján adhatjuk közre az eredményeket.

Az adatok kiértékelésével, és mostantól folyamatos közlésével az a célunk, hogy mind a szakma képviselőit, mind a szektor döntéshozóit és érdekképviseleti szerveit segítsük abban, amint lecseng a harmadik hullám, a legjobb, leghatásosabb módon történhessen minden területen az újranyitás. A munkaadói és munkavállalói oldal pedig ismerje meg jobban egymás igényeit, elvárásait annak érdekében, hogy sikeres legyen köztük az együttműködés.

Most első körben a munkaadóktól érkezett válaszok alapján mutatjuk meg a kiértékelt adatokból nyert főbb információkat.

Kik töltötték ki a kérdőívet?

A munkaadók köréből a legtöbb válaszadónk szállásadó volt, őket követik az utazásközvetítők és sok rendezvényszervező is visszaküldte a kitöltött kérdőívet. (1. chart)

A válaszadó munkaadók közül legtöbben, 52,3%-uk vidéken, kisvárosban működtetik vállalkozásukat, a fővárosban 30,2 %-uk, egyéb nagyvárosban 17,4 %. (2. chart)

 

Melyek a legfőbb jellemzők az első és második hullám idején?

A válaszokat visszaküldök közül a legtöbb vállalkozás némi változásokkal ugyan, de ma is működésképes. Sajnos, a létszámleépítés is jellemző sok esetben, pedig próbálták a munkaadók menteni dolgozóikat, hiszen sokan bértámogatást is igényeltek, amelyek sokszor több hónapnyi késéssel érkeznek. A távmunka - mind a vendéglátás, mind a szállodaipar, mind a rendezvenyszervezés, valamint utaztatás területén  - sajnos nem jellemző, hiszen sok esetben kivitelezhetetlen, ezért a legtöbb helyen nem is alkalmazzák. Hitelmoratóriumot a legtöbben nem kértek - így nem is kaptak, és ami biztató a jövőre nézve: csődvédelmet is csak kevesen igényeltek, így talán még menthetők a hazai Horeca-szektorban és utaztatási szektorban jelen lévő vállalkozások. (3. chart)  

 

 

Mi a helyzet újraindításkor?

Szerencsére a válaszadó munkaadók jelentős többsége (94,2%) azt válaszolta, hogy igen, amint lehetséges, újraindítja a vállalkozását. (4. chart)  

 

Az is biztató, hogy sok munkavállaló szeretné visszavenni korábbi alkalmazottait (67,1 %), azonban 35,3 százalékuk bizonytalan abban, hogy a régi alkalmazottak vajon visszatérnek-e hozzájuk, 5 %-nak viszont mindegy, hogy régi vagy új alkalmazott érkezik - csak jöjjön, amikor már majd lehet. (5. chart)

A válaszadók legmagasabb számban (33,3 %) abban is bizonytalanok, hogy találnak-e az adott feladatra megfelelően képzett munkavállalót. (6. chart)

 

Azonban az súlyos, figyelmeztető jel, hogy az ágazat munkaadói közül a többség (40,7%) kevesebb, mint két hónapnyi tartalékkal rendelkezik, vagyis ha addig nem történik pozitív változás újraindulás terén, akkor nincs tovább, sokan végleg le kell húzzák a rolót, kikerülhet a tábla: „Zárva”. (7.) 

 

Végül pedig az is kiderült kérdőívünk összegzése alapján, hogy a munkaadók többsége (37,2 %) azzal is tisztában van, ha meg tudja őrizni vállalkozását, és nyithat a korlátozások feloldása után, egész másképp felépített, más módon működő vállalkozást tud majd vezetni, mert a régi, bevált üzemeltetési mód már nem alkalmazható. (8. chart)

 

És akkor jöhet a bónusz?

Most pedig mind a kérdőívet beküldők, mind az értékelést végigolvasók körének felajánljuk, hogy a korábban meghirdetett két nyereményt kisorsoljuk azok körében, aki a következő LINKRE kattintva kitölti nevét, e-mail címét.

Egy-egy Karrier coaching csomagot sorsolunk ki: a munkaadók és a munkavállaók köréből, amelyet a Business Drive Hungary Kft. ajánlott fel.

Vezetői coaching: A coaching folyamat során igyekszünk feltárni a vezető látható és rejtett erőforrásait, felhasználva személyes fejlődésük, magabiztosságuk és teljesítményük növelésére. Személyre szabottan nyújt segítséget.

Karrier coaching: Sok mindennek kell a tudatában lennünk ahhoz, hogy rátaláljunk a nekünk való munkára és el is nyerjük azt. Ebben fognak segíteni.

Visszaküldési határidő: 2021. március 26.

A két nyertest emailben értesítjük, és a turizmusonline.hu oldalon is közzétesszük. 

Ezúton is köszönjük a közreműködésüket és a felajánlást!

 

 

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.