Turizmusonline.hu felmérés: Hogy látják a helyzetet a munkavállalók? 1. rész

Megkérdeztük a hazai turisztikai, vendéglátós szektor területén működő hazai cégek munkaadóit, munkavállalóit, hogyan látják jelenlegi helyzetüket, ez évi kilátásaikat. Most a munkavállalói oldal bemutatásával folytatjuk kérdőívünk elemzését. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár felmérésünk nem reprezentatív jelleggel készült, azonban örömmel tapasztaltuk, milyen sokan küldték vissza az anonimitást biztosító kérdőíveket, amelyeket a turizmusonline.hu oldalunkon osztottunk meg: a munkadók közül 258-an, a munkavállalók köréből pedig  526-an töltötték ki, így jelentős mintavétel alapján dolgozhattunk, és ez alapján adhatjuk közre az eredményeket.

Az adatok kiértékelésével, és mostantól folyamatos közlésével az a célunk, hogy mind a szakma képviselőit, mind a szektor döntéshozóit és érdekképviseleti szerveit segítsük abban, amint lecseng a harmadik hullám, a legjobb, leghatásosabb módon történhessen minden területen az újranyitás. A munkaadói és munkavállalói oldal pedig ismerje meg jobban egymás igényeit, elvárásait annak érdekében, hogy sikeres legyen köztük az együttműködés.

Kik küldték vissza a munkavállalók közül a válaszokat?

Alapvetően a szállodaipar (39,7 %) és az utaztatás területéről (30%) érkeztek vissza szerkesztőségünkbe a kitöltött kérdőívek, de a vendéglátásban dolgozók közül is jöttek válaszok szép számban (8%)  (1. chart)

 

 

Az aktív korosztály tagjai közük kerültek ki többségben (összességében 91,6%), akik visszaküldték kérdőívünket, közel azonos mértékben (40-50%-ban), a legfiatalabb és legidősebb korosztály egyaránt 4-4 százalékban válaszolt kérdéseinkre. (2. chart)

 

Fontos adat a munkavállalói oldalt vizsgálva, hogy arányait tekintve a legtöbb munkavállalónak (31%-nak) változott az első hullám óta a státusza, sokan részmunkaidősök lettek - a korábbi teljes munkaidőben történő foglalkoztatás helyett.(3. chart) 

Kinek maradt meg a munkája, kinek változott a státusza?

A visszaküldött válaszokból kiderül, hogy 20,5 százaléknak nem változott idén februárig a státuszuk, 14,3 százaléknak viszont nagyonis, mert sajnos elvesztették időközben az állásukat.

A munkavállalók ttöbbsége szerint munkaadójuk nem vett igénybe semmiféle bértámogatást annak érdekében, hogy tovább tudja fizetni alkalmazottainak a béreket. (61,3 % jelezte ezt)  (4. chart) 

Legtöbb válaszadónknak a részmunkaidőben való foglalkoztatás miatt csökkent a jövedelme (35%). Jelentős azok száma is, akik bár teljes munkaidővel vannak továbbra is bejelentve, azonban munkaadójuk csökkentette  a fizetését (17%). És egyenlő mértékű (16-16%) azok aránya, akiknél egyik oldalról nincs semmilyen változás, illetve ugyanilyen arányban jelezték válaszadóink azt is, hogy jelenleg nincs semmilyen jövedelmük. (5. chart)

És mivel az utcára küldött alkalmazottak nagyrésze nem helyezkedett el más területen az elbocsájtás óta, (78,5 5-uk), így nagy az esély arra, amint engedélyezett az újranyitás - ismét visszatérnének eredeti munkakörükbe, ha erre lehetőségük adódik. (6. chart)

Felmérésünkből egyértelműen kiderül, a munkavállalók nagy többsége már az első hullám idején elvesztette állását (44,2 %), de azóta is, mind a második, mind a harmadik hullám idején, továbbra is küldtek el a szektorból sajnos alkalmazottakat. (7. chart)

Lesz-e újrainduláskor elegendő szereplő a munkaerőpiacon? 

Erre a kérdésre a visszaküldött válaszok alapján kijelenthető, igen, minden bizonnyal lesz, bár hogy miképp találja majd meg a munkavállalót a gyors iramban alkalmazottakat kereső munkaadó - erre majd a későbbiekben még visszatérünk. Ami biztos: az elküldött munkavállalók többsége rendszeresen átnézi az álláshirdetéseket, igaz, nem feltétlenül határozott célból, inkább csak rálátással legyen a helyzetre. (7. chart)

 

És akkor jöhet a bónusz?

Most pedig mind a kérdőívet beküldők, mind az értékelést végigolvasók körének felajánljuk, hogy a korábban meghirdetett két nyereményt kisorsoljuk azok körében, aki a következő LINKRE kattintva kitölti nevét, e-mail címét.

Egy-egy Karrier coaching csomagot sorsolunk ki: a munkaadók és a munkavállaók köréből, amelyet a Business Drive Hungary Kft. ajánlott fel.

Vezetői coaching: A coaching folyamat során igyekszünk feltárni a vezető látható és rejtett erőforrásait, felhasználva személyes fejlődésük, magabiztosságuk és teljesítményük növelésére. Személyre szabottan nyújt segítséget.

Karrier coaching: Sok mindennek kell a tudatában lennünk ahhoz, hogy rátaláljunk a nekünk való munkára és el is nyerjük azt. Ebben fognak segíteni.

Visszaküldési határidő: 2021. március 26.

A két nyertest emailben értesítjük, és a turizmusonline.hu oldalon is közzétesszük. 

Ezúton is köszönjük a közreműködésüket és a felajánlást!

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.