Új élelmiszercímke, nagy vita az EU határain belül

Nagy vitát váltott ki az Európai Unióban a Nutri-Score nevű élelmiszer-címkézési rendszer tervezett bevezetése. A matricákból kiderülhet, hogy egészséges-e az adott étel, de sok ország félti a saját hagyományos termékeit.

A jelenleg hat országban (Franciaország, Belgium, Luxemburg, Németország, Hollandia és Spanyolország) használt matricákon A jelzést és zöld színt kapnak a legegészségesebb ételek, a legegészségtelenebbek pedig E-betűt és piros színt. A szakértők szerint ezzel a matricával azonnal megtudhatja egy vásárló azt, hogy mit vesz, adja hírül az euronews.com portál.

Azonban sokan bírálják a tervet, "Mi azt szeretnénk elérni, hogy az egy-összetevőjű dolgok, mint az olívaolaj, a méz, vagy a sonka kerüljenek ki a Nutri-Score rendszerből. Nem kéne bekerülniük a védett eredetmegjelöléssel rendelkező termékeknek sem, amelyeket már elfogadott a társadalom, mint magas minőségű élelmiszert, amely az egyes országok képéhez hozzátartozik" - mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Adrián Váquez.

Az Európai Bizottság maga is dolgozik egy új élelmiszer-címkézési szabályon, amely az egészségügyi szempontokat is figyelembe venné.

"A Nutri-Score figyelembe veszi a kedvező és a kedvezőtlen elemeket és segíti a kiegyensúlyozott étrend kialakítását. A rossz tápanyagok közé soroljuk a sót, a kalóriadús dolgokat, a telített zsírokat és a cukrot. Másrészt a jó dolgok között vannak a gyümölcsök, a zöldségek, a rostok, az olívabogyó egyes elemei, a proteinek, a repce és más dolgok. Ezen összetevők összességéből áll a végső pontszám, ami világosan közli a fogyasztóval az étel minőségét” – mondta a rendszert kifejlesztő francia professzor, Serge Hercberg.

A rendszert ellenző mediterrán államok szerint ez a címkézés hosszútávon veszélyezteti a nemzeti ételeikről kialakult képet és a gazdaságukat is. Az olasz kormány ezért egy alternatív címkézési tervet mutatott be, amely NutrInform névre hallgat. Ezen egy elem töltöttségi ábrából derülne ki az, hogy a tápanyag-szükséglet mekkora részét adja az adott élelmiszer.

Az Európai Bizottság még nem mutatta be a saját javaslatát, de elemzők szerint a francia Nutri-Score rendszer mellett szól az, hogy azt már a gyakorlatban alkalmazza hat tagállam.

Forrás: Euronews


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.