Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel

„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországinagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmetvetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

 Pedig immár több éve van megoldás, amely nemhogy elriasztaná, inkább nagyon is vonzóvá teszi (tenné) hazánkat a hívő muzulmánok körében. Azt a szállodát, amely „Halal friendly” minősítést szerez, szívesen keresik fel. Példát jelentenek erre a közeli szlovák fürdőváros, Pöstyén szállodái, apartmanházai, ahol e minősítésnek köszönhetően ötven százalékban (!) nőtt néhány év alatt a vendégszám, és az új vendégkör zöme főként arab országokból érkezik. Magyarországon egyetlen szervezet, a Magyar Iszlám Közösség adhatja ki a minősítést, vezetőjük, Bolek Zoltán magyarázza el, mi tulajdonképpen ez a speciális minősítési rendszer.

– Háromfokozatú – arany, ezüst vagy bronz – minősítés olyan szálláshelyek vagy vendéglátóegységek számára, ahol adottak a feltételek, hogy muszlim vallásúak is nyugodtan pihenjenek, étkezhessenek mások mellett. Ilyen lehetőség biztosított ma Magyarországon a Hotel Visegrád területén, a hozzá tartozó Reneszánsz Étteremben, a Hotel Aquincumban Budán és a zuglói Amadeus Hotelben. A bronz fokozattal rendelkezők esetében a szobákban Korán van, és Mekka iránya be van jelölve az imához – mind az imakönyveket, mind az imaszőnyegeket mi adjuk a minősítésre jelentkező háznak. Az ezüst fokozatúak esetében halal módon készült ételeket (is) felszolgálnak az étteremben, és szeszes ital nem szerepelhet az italkínálatban. A legmagasabb fokozatú, arannyal minősített házaknál pedig a minibárban sincs alkohol a szobákban, valamint a ház konyhájának szakácsa kapott halal ételek készítéséhez megfelelő szakképzést.

Ahol interneten szerepel a minősítési logó, ott bátran foglalnak szobát, étkezhetnek a hívők. És köztudott, hogy a muszlimok nagyon szeretik a gyógykúrákat, wellness-szolgáltatásokat – ráadásul egy-egy kúra, gyógykezelés esetén szívesen hozzák magukkal a családot is. Ilyenkor a hotelnek biztosítania kell, hogy a medencét, wellnessrészleget akár a nagyközönséget érintő zárás után igénybe vehessék – külön a nők és külön a férfiak, ahogy ezt a vallási előírások engedik. Valamint nőket csak női masszőr, férfiakat férfi fogadhat. Mivel sok a sérült, beteg, baleset utáni rehabilitációt igénylő az arab területeken – ez a néhány felvállalt, speciális szolgáltatás biztosítása, megítélésünk szerint, jelentős, új vendégkört generálhat egy-egy szálláshely, vendéglátóhely esetén, és ha megfelelően kommunikálják, hirdetik ezt az új szolgáltatást a halal friendly hotelek, az a bevételi oldalon hamar pozitívan jelentkezik.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?