hirdetés
hirdetés

Új  márkanév: "Eger a Te történeted"

Ahhoz, hogy Eger hírneve a turisták és a minőségi borkedvelők körében tovább erősödjön, még többet kell tennünk  közösen - mondta csütörtökön Habis László, a város polgármestere.

hirdetés

A Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) vállalkozói fórumán Eger első számú vezetője (KDNP-s országgyűlési képviselő ) aláhúzta, hogy az önkormányzat elkötelezett a város gazdaságának további fejlesztésében. Közösen új szlogent alkottak:  "Eger a Te történeted" -et, amelyet tartalommal töltenek meg és ezzel is elősegíthetik, hogy a város még több turistát vonzzon a jövőben. Erre ösztönztek az egri borvidék borászaival folytatott beszélgetések, amelyeket - a közös gondolkodás érdekében - az idegenforgalomban, a vendéglátásban érintett vállalkozókkal folytatnak tovább.

Habis László kijelentette, hogy idén szigorú költséggazdálkodást folytat az önkormányzat és Eger költségvetésének egyharmadát a fejlesztési célokra fordítják. Befejeződik a Tűzoltó Múzeum teljes felújítását és tovább fejlesztik a termálfürdőt is. Egerben, észak-déli irányban kerékpárút-hálózat kialakítását kezdik el. Ehhez turisztikai attrakcióra szóló pályázattal igyekeznek támogatást szerezni. A helyi közlekedés javítására pedig buszmegállókat újítanak fel, melyre hatmillió forintot biztosítanak.

Felújítások sokasága

A továbbiakban a polgármester, az önkormányzat által pályázott és elnyert európai uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztésekről is szólt. Ezek között ipari, szociális, jóléti célok mellett fontos turisztikai elképzelések is szerepelnek. Közülük a legnagyobb a hamarosan elkezdődő egri belvárosi rehabilitációs-program, amely négymilliárd forint felhasználását jelenti, és 22 projekt elemre terjed ki. Központi része a Dobó tér befogadórészének növelése, dísz- és rendezvénytérré alakítása. Ezzel együtt az Eger patak nyomvonala mentén kerékpárutat létesítenek. A jelenlegi Piac tér közelében pedig  egy parkolóház építését  kezdik el. Felújítják a Dobó térről nyíló Zalár utcát, a vár alatti Kis Dobó teret, a Dobó utcát, továbbá a Minaretet és környékét is, az arra levő épületek homlokzatával együtt. A városháza is részleges rekonstrukcióra kerül. A vár alatt levő Dózsa György téren pedig az egykori Valide Szultána török fürdő romjait bemutató hellyé alakítják. Arra törekszenek, hogy a már barokk pompájában felújított Líceum, a vár és Dobó tér egységes turisztikai attrakciót alkothasson a jövőben.

A város polgármester arra is kitért, hogy a nyertes pályázatok között  szerepel  - négyszáz millió forintos fejlesztéssel - a Szépasszonyvölgyi Turisztikai Látogató Központ létrehozása, amely 1200 férőhelyes szabadtéri színpad építését, kiállítóterem, illetve a családos vendégeknek kalandpark létrehozását  jelenti. Emellett a csapadék víz elvezetését is szeretnék rendezni a völgyben. Mindezek mellett az idén kezdik el az egri úgynevezett intermodális közlekedési csomópont létesítésének előkészítését, amely több év alatt valósulhat meg.

Ebben az évben egyébként újabb pályázatok  nyújtanak be. Így például komplex gyógyhelyfejlesztésre a Bárány-Uszoda felújításával és a mellette levő telken felépítendő gyógyszállóra. Ezekhez magánbefektetőket is keresnek és szeretnék, ha a felsorolt fejlesztési munkákba minél több helyi vállalkozó kapcsolódna be.

A tájékoztató után Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra emlékeztetett, hogy hazánkban legutóbb az 1970-es évek elején  Sopronban és Egerben újították fel a belvárost, ami később jelentős eredményeket hozott  a turizmusban. Ezután több mint negyven évvel Eger belvárosa teljesen megújul és Közép-Európa településeinek egyik gyöngyszeme lehet.
 Bejelentette, hogy lezárult a kamrai regisztráció hivatalos időszaka. A gyors felmérések szerint 460 ezer vállalkozó regisztráltatta magát az iparkamaráknál. Ennek tapasztalatait az első félév után értékelik, mert szeretnének pontos képet alkotni a működő hazai vállalkozásokról. Az új adatbázissal pedig, - melyet létrehoznak - elősegíthetik a vállalkozói kapcsolatokat és a korrekt üzleti munkát.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk