hirdetés
hirdetés

Új szuperexpressz a Baltikumban

Az elmúlt száz év legnagyobb infrastruktúrafejlesztése zajlik a térségben. Ha elkészül, a 870 kilométeres Rail Baltica vasútvonal összeköti majd Észtország, Lettország és Litvánia fővárosait Varsóval és Európa többi részével. 

hirdetés

A projektnek ráadásul nemcsak közlekedési szempontból van jelentősége, hanem a szovjet múltról való leválást és az uniós integrációt is szimbolizálja, állapítja meg az euronews.com tudósítása.

A fejlesztés lerövidíti majd az utazási időt a térségben. Bár a balti országok kicsinek tűnnek a térképen, Észtország fővárosából, Tallinnból jelenleg több mint hét órába telik autóval eljutni a litván fővárosba, Vilniusba. Tömegközlekedéssel ugyanez a táv még a legjobb esetben sem tudható le kilenc és fél óránál gyorsabban. Ehhez képest az új vasútvonalon bő három és fél órás menetidőt terveznek Tallinn és Vilnius között.

Fotó: Rail Baltica
Fotó: Rail Baltica

Vilnius még csak rajta sincs a fővonalon, ami Panevėžysen és Kaunason halad át Litvániában, Kaunasból pedig nemcsak Lengyelország, hanem Vilnius felé is lesz majd egy leágazás.

A tervek szerint a személyszállító vonatok csúcssebessége 234 kilométer per óra lesz, a rendkívül rövid utazási idő ennek köszönhető. Jelenleg napi nyolc vonatpárral számolnak a vonalon, nagyjából két óránként indulhatnak majd a szerelvények mindkét irányban. És ez csak a személyszállítás, a síneket emellett tehervonatok is fogják használni.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk