hirdetés
hirdetés

Új Tourinform Pont és városszépítés Esztergomban

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. kedden sajtótájékoztatót tartott a GINOP-7.1.9-17-2020-00043-as számú „Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen” című projekt megvalósulása kapcsán az esztergomi Szent Adalbert Rendezvényközpontban - tájékoztatta lapunkat a társaság.

hirdetés

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta, hogy a több mint 300 millió forint értékű állami támogatással megvalósult beruházást az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel és az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft-vel konzorciumban valósította meg. „A beruházással a célunk az volt, hogy világörökségi várományos helyszínként az esztergomi Várhegyen, a Bazilika előtt elhelyezkedő Szent István téren olyan fejlesztés történjen, ami méltó ehhez a leendő ranghoz és a környezethez. Úgy gondolom, hogy a látvány önmagáért beszél. Ez pedig tovább erősíti Esztergom turisztikai és marketing értéket, mely által növekedhet a városba látogató vendégek száma.” – jegyezte meg a polgármester, majd hozzátette, hogy a beruházás során rendezték a zöldfelületeket, a felhajtó rámpa két oldalán virágokat, örökzöldeket ültettek, öntözőrendszert építettek ki, korszerűsítették az elektromos hálózatot, valamint megújították a közvilágítást. Továbbá a projekt részeként egy Tourinform Pontot hoztak létre a Várhegyen.

Hernádi Ádám
Hernádi Ádám

 

Suhajda-Molnár Anikó, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az esztergomi Várhegy ezzel a fejlesztéssel még szorosabban bekapcsolódik a térség turizmusába. „Turistaként barangoltam be Esztergomot és azt kell, hogy mondjam, példaértékű utat járt be a város az elmúlt években, hiszen infrastrukturális fejlesztések és beruházások történtek.”  A vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet a Tourinform Pont fontosságára is. Kiemelte, hogy az országosan elérhető, közel száz irodából álló hálózat nemrégiben egységes arculat mentén újult meg. Erre azért is volt szükség, mert a turisták sokszor itt szerzik meg az első és utolsó benyomásukat a térségről, hiszen a turisztikai információs irodák már az utazás megkezdése előtt inspiráló kiadványokkal, személyre szabott ajánlataikkal segítik az utazni vágyókat. Suhajda-Molnár Anikó a beszédében rávilágított arra is, hogy az év első négy hónapjában, az előző évhez képest 48 százalékkal több külföldi turista látogatott el Esztergomba, valamint a város szálláshelyei tavaly 114 ezer vendéget és 243 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezzel pedig Esztergom volt a második a térségben. A 2023-as nyári hónapokra eddig 41 ezer vendégéjszakára érkezett be előfoglalás Esztergomban, melynek 80%-a belföldi foglalás.

Suhajda-Molnár Anikó
Suhajda-Molnár Anikó

Dr. Török Csaba, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház plébániai kormányzója elmondta, hogy ezen a ponton a város szívében sajátosan találkozik a történelmi és kulturális örökség, a vallási központ jelleg és természetesen a turizmus. „Esztergom Magyarország fővárosa, legalábbis egyházi értelemben. Ezt pedig a Várhegyen épült Bazilika felirata is mutatja: CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, azaz a magyarországi egyházak feje, anyja, és tanítója .” – jegyezte meg az atya, majd kiemelte, hogy a megújult rámpának hármas fontossága és funkciója van. Az egyik, hogy a főtemplomnak olyan esztétikai kerete, fölvezetése, perspektívája lett, ami valóban méltó. A másik szempont ugyanígy fontos, méghozzá a templom megközelítésének méltó biztosítása. Ez pedig az oldallépcsők fokozatos megújításával, lift kiépítésével, valamint a rámpánál található járdák kiépítésével valósulhatott meg. Az utolsó szempont pedig, ami ezzel összefügg, hogy a Bazilikához koncentrálódó turisztikai forgalom hogyan jelenik meg közvetlen és a tágabb környezetben, vagyis hogyan részesülnek olyan folyosók, amik a főtemplomot összekötik a Szent István téren található intézményekkel és turisztikai célpontokkal, mint például a Szent Adalbert Központ, Prímás Pince, Vármúzeum és a szállodák.

 

Dr. Török Csaba
Dr. Török Csaba

Utolsóként Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője járult a mikrofonokhoz, aki számadatokkal készült a projekttel kapcsolatban: a rámpa felújítása során 7.300 négyzetméter zöldfelület újult meg, ahol több mint 3.800 darab cserjét és 11.000 darab évelőt telepítettek. 740 négyzetméteren kockakő burkolatú járdafelületet építettek, 470 négyzetméteren szórt burkolat készült, 15 fával zöldült tovább a környezet, 18 darab padot és 3 hulladékgyűjtőt helyeztek ki, valamint 26 kandeláber újult meg. Az új Tourinform Pont kapcsán megtudtuk, hogy több mint 12 négyzetméter alapterületű irodát létesítettek turisztikailag frekventált helyen, bútorokkal, informatikai eszközökkel, valamint az alapinfrastruktúra kiépítésével. Kiemelte, hogy 7 nyelven (magyar, angol, német, szlovák, lengyel, francia, japán) 30.000 példányszámban Várhegy kiadványt készítettek a turisták könnyebb eligazítása érdekében, továbbá országos online marketing kampányt is megvalósítottak a pályázat keretében.

Széker Zoltán
Széker Zoltán

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk