Újra járhatók a felső rakparti utak Budán

Péntektől újra járhatók a felső rakparti utak Budán a közúti forgalom számára.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BKK a Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret megnyitja péntek hajnaltól a közúti forgalom számára. A 86-os busz ismét az eredeti útvonalán közlekedik teljes hosszban. A H5-ös HÉV pénteken reggel még csak a Margit híd, budai hídfőig közlekedett. Hogy a Batthyány térig mikortól haladhat tovább, arról a BKK és a BKV műszaki szakemberei által tartott helyszíni bejáráson születhet döntés. Várhatóan vagy pénteken déltől vagy szombaton hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. További változás, hogy csütörtök 11 órától a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra a veszélyhelyzet miatt elrendelt tilalom megszűnt, tehát a járművek ismét közlekedhetnek Budapesten. 

A részletek:

  • A Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret megnyitják péntek hajnaltól a közúti forgalom számára.
  • Pénteken üzemkezdettől a BKK a 86-os buszokat ismét az eredeti útvonalán közlekedteti teljes hosszban.
  • A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér közötti újraindulásáról péntek reggel, a BKK és a BKV műszaki szakemberei által tartott helyszíni bejáráson születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombat hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. A hév újraindulását követően a H5-ös jelzésű HÉV-pótló megszűnik.
  • Csütörtök reggel óta ismét használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is az Újpesti vasúti hidat (Északi összekötő híd). A Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad. Az egyéb lezárások változatlanul fennmaradtak a város további pontjain.
  • A Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitottuk a közúti forgalom számára is.
  • Csütörtök 11 órától a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra a veszélyhelyzet miatt elrendelt tilalom megszűnt, tehát a járművek ismét közlekedhetnek Budapesten.

Az alsó rakpartok továbbra is le vannak zárva, ezért a Főváros továbbra is arra kér minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az egyéni autóhasználat helyett válasszák a közösségi közlekedést, vagy a belsőbb területeken használjanak kerékpárt. A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek. Az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A lezárások miatt különleges forgalmi intézkedésekre is sor került, amelyek a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgálják és egyben a beérkező forgalom elterelésével meggátolják a közúti forgalom feltorlódását a budai belvárosban.

A forgalmi változásokról:

  • Szerda óta újra megáll az M2-es metró a Batthyány tér állomáson, és eredeti útvonalon közlekednek a 11-es, 111-es, 39-es, 160-as és 260-as buszok.
  • A védekezési munkálatok miatt a Batthyány téri aluljáróban a szokásosnál sokkal kevesebb hely áll az utasok rendelkezésére, ezért arra kérünk mindenkit, ne álljon meg az állomás területén, ne nézelődjön. A metróállomáson lévő jegypénztár még nem üzemel, de a felszínen lévő mozgóárusnál biztosított a jegy- és bérletvásárlás. Az aluljáró üzletei sem nyitnak újra egyelőre.
  • A H5-ös HÉV továbbra is a Margit híd budai hídfője (felszíni állomás) és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik, csúcsidőben pedig továbbra is minden második vonat visszafordul a Szentlélek térről, a Margit hídi állomás szűkös kapacitása miatt. Ezért a HÉV-pótló autóbuszok továbbra is járnak H5-ös jelzéssel, de immár a Szentlélek tér és a Batthyány tér között. A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér M közötti újraindulásáról péntek reggel születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombaton hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. A HÉV újraindulását követően a H5-ös jelzésű hévpótló megszűnik.

19-es és 41-es villamosok

A 19-es és a 41-es villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M végállomáshoz viszik az utasokat, a Döbrentei tértől a 18-as villamos vonalán. A kimaradó szakaszon, Batthyány tér M+H és Döbrentei tér között utasaink a sűrűbben közlekedő 86-os busszal utazhatnak.

86-as autóbuszok

A 86-os autóbuszok Újbuda, Függetlenségi park és Óbuda, Bogdáni út felé ismét az eredeti útvonalukon járnak, és az eredeti megállókban állnak meg. A 19-es és 41-es villamosok terelésére, illetve az alsó rakpartok lezárására tekintettel továbbra is sűrűbben közlekednek.

Újranyílt utcák 

A Török utcában és az Üstökös utcában szerdától visszaállt az eredeti forgalmi rend, valamint szerdán az Árpád fejedelem útja is megnyílt dél felé a közúti forgalom előtt.

Csütörtökön a Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitották a közúti forgalom számára is. A Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret péntek hajnaltól nyitja meg a BKK a közúti forgalom számára. Péntektől így az alsó rakpartok kivételével helyreáll Budapest belső területein a közúti forgalmi rend. Az alsó rakpartok teljes hosszban továbbra is lezárva maradnak. 

Kerékpárral

A Margit híd alatti átjáró továbbra is lezárva marad, illetve a hév-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit híd budai hídfőjénél. A kerékpárosok a kerékpárút helyett az Árpád fejedelem útját vagy az észak felé egyirányúsított Frankel Leó utat használhatják ezen a szakaszon. A kerékpározás engedélyezése a hév újraindulását követően lehetséges. 

2-es villamos

A 2-es villamosok rövidített útvonalon, Közvágóhíd H és Eötvös tér között közlekednek továbbra is, a megszokott forgalmi rendben (csúcsidőben a villamosok egy része csak a Március 15. térig). A 2-es villamospótló buszok továbbra is Nyugati pályaudvar M és Széchenyi István tér között járnak.

Sűrűbb járatok

Az M2-es és M3-as metrót, az 1-es, 1A, 4-es, 6-os, 17-es, 61-es villamosokat, a 9-es és 86-os buszokat továbbra is sűrűbb menetrend szerint közlekedteti a BKK.

A Margitsziget lezárása érvényben marad, a 26-os autóbuszok nem közlekednek és a 4-6-os villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél. 

A Királyok útja le van zárva, de a Nánási út Pók utca és Emőd utca közötti szakaszát megnyitották a közúti forgalom előtt, így a 106-os autóbusz újra az eredeti útvonalán jár, viszont a 34-es és 934-es autóbuszok továbbra is terelt útvonalon közlekednek.

Nem közlekednek a D11, D12 és D13-as jelzésű hajók. A 104-es és a 104A jelzésű buszok nem érintik a Székesdűlő és a Székesdűlő ipartelep megállókat, valamint Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót. A 122-es buszok Újpest-Városkapu M felé, a 204-es buszok Rákospalota, Kossuth utca irányában, illetve a 196-as buszok Újpalota, Szentmihályi út felé nem érintik az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.

Rendkívüli forgalmi rend változások

A közösségi közlekedés segítése érdekében az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a mai buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítottak ki a közösségi közlekedés járatai számára.

Rendkívüli buszsávot jelöltek ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. Ez azt jelenti, hogy a Hegyalja úton csak egy sáv járható az Erzsébet híd felé – az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése.

A Dél-Budáról Pest felé haladó, Buda belső területeit elkerülni szándékozó közúti forgalom számára kedvező döntés, hogy a Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen immár két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség létesült a Rákóczi hídra való felhajtáskor Pest felé! 

A Budafoki út Bogdánffy út - Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és az árvízi közlekedés során kiemelt szerepet kapott, csaknem kétszeres kapacitással működő, a budai rakparti villamosokat is pótló 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra kívánják terelni, mivel a belső budai területek a beáramló forgalmat az alsó és felső rakpartok lezárása miatt nem tudják fogadni, ezért csak a buszokat engedik be a Budafoki úton a Szent Gellért térig.

A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára sem lehet autóval felhajtani. A belső sávot hétfőtől kizárólagos közösségi közlekedési sávnak jelölik ki, így a villamosok mellett az autóbuszok is használni fogják, az autósok azonban csak egy sávot használhatnak majd az Erzsébet híd felé.

Az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához előnyben részesítési intézkedések voltak szükségesek. Ennek keretében egyirányúsították a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem.

Aki teheti, az autója helyett továbbra is válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb gerincvonalakon a BKK továbbra is sűrített menetrenddel közlekedtet.


Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.
Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között

Közvetlen járat indítása Budapest és Kanton között  

Elsősorban üzleti utasokra számítanak.
Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton

Figyelem! Útfelújítás a reptér felé vezető úton 

A 3. ütem várhatóan április 15-én kezdődik és április 20-ig tart.
Egyre többen repülnek Svájcba

Egyre többen repülnek Svájcba 

Élen a Budapest-Bázel útvonal a Kiwi.com svájci foglalási listáján.
A világ legnépszerűbb repülős útvonalai

A világ legnépszerűbb repülős útvonalai 

2024-ben az előrejelzések szerint rekordszámú, 4,7 milliárd ember utazik légi úton.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.