Újranyílt a legendás szegedi Kass Szálló földszintje

Eredeti funkcióját felelevenítve, vendéglátóhelyként újra nyílt csütörtökön az egykori Kass Szálló, a régi Hungária, a szegedi belváros egyik meghatározó műemlékének földszintje – tájékoztatta Gálosi Gyula, az üzemeltető cég egyik tulajdonosa az MTI-t.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem négy évtizede, 1976 decemberében zárt be a szegedi Hungária szálloda, majd röviddel utána a bár is. Az elmúlt években több próbálkozás is volt a legendás hely felélesztésére, de a látogatók csupán néhány napra vagy hétre vehették birtokba az épületet – mondta a szakember, hozzátéve: a Quastor-csoport 1995-ben vásárolta meg az ingatlant, amelynek teljes körű felújításához befektetőtársakra vár.

Fiatal szegediek most azzal a céllal fogtak össze, hogy bérlőként hasznosítsák Szeged emblematikus építészeti remekét, lépésről lépésre megtöltsék az épületet annak egyik eredeti funkciójával, a vendéglátással.

Elsőként a földszinti nagyterem - egyelőre a jelenlegi "kopottas köntösben" - és az árnyas kerthelyiség várja a vendégeket, előbbiben a szurkolók mintegy húsz négyzetméteres kivetítőn követhetik a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit – közölte Gálosi Gyula.

A labdarúgó világbajnokság után – miközben a kerthelyiség tovább üzemel - elkezdődnek a felújítási munkálatok a nagyteremben, amely ezt követően nívós kulturális programoknak, koncerteknek, közösségi rendezvényeknek ad majd otthont. A harmadik ütemben pedig az éttermet is újra nyitnák, így a szálló földszintje hosszú idő után ismét a szegedi bálok, társasági rendezvények helyszínéül szolgálhat – mondta a szakember.

Kass János szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg az akkor még rendezetlen Tisza-parton található telket, ahol a következő évben megnyitotta kávéházát, többek között két hangversenyteremmel. 1914-ben Kass János a kor igényeinek maximálisan megfelelő, hatalmas szálloda kialakítását tervezte az akkor már a szegediek legkedveltebb szórakozóhelyének számító kávéházi rész fölött. A szálló 1916 őszén nyitott meg, a következő években az épület a város kulturális életének központja lett, olyan vendégek fordultak meg falai között rendszeresen, mint Ady Endre, Juhász Gyula, Bródy Sándor vagy Bartók Béla. Kass János 1928-as halála után fia vitte tovább a szállót, amely később új tulajdonoshoz került és 1934-ben kisebb felújítás után Hungáriaként nyitott újra.

A szállodát 1949-ben államosították, és bár a hatvanas évek elején még végeztek kisebb rekonstrukciós munkákat, 1965-ben statikai problémák jelentkeztek, az átfogó felújítás pedig nem történt meg. Az épület 1982-ben kapott műemléki védettséget.

Forrás: MTI


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.