hirdetés

Újranyit a Japán kávéház

Az Omnia közreműködésével látogatható újra a Japán Kávéház. Kávékülönlegességeket kóstolva tekinthető meg a korabeli mennyezet eredeti részlete és egy rekonstruált nagyobb felület is.

hirdetés

A hangulatos kávékóstolást egy városi séta előzi meg történelmi kávéházakat érintve. Az első séta szeptember 29-én, a kávé világnapján indul, amikor egy hatalmas Omnia csészeinstalláció és kóstoló várja a kávérajongókat az Erzsébet téren. A városi séták keretében a résztvevők visszatérhetnek a kávéházak aranykorának számító századfordulóba. A legendás kávéházak végiglátogatása után a volt Japán Kávéházban, a jelenlegi Írók Boltjának első emeletén kóstolhatnak területszelektált Douwe Egberts Omnia Reserve kávékülönlegességeket. Három napra egy hatalmas csészébe is beülhetnek az érdeklődők: szeptember 27-től az Erzsébet téren található a Hello Wood által tervezett és épített installáció, melynek látogatói a kávé világnapján kávékóstolót is kapnak.

Forrás: Mek.oszk.hu
Forrás: Mek.oszk.hu

 A századforduló kávéháza varázslat volt, a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen eleme, a művészeti és kulturális élet pezsgő központja, ugyanakkor volt benne valami különleges, egzotikus is. A sétán az érdeklődők ennek erednek nyomába megidézve a múltat, Kosztolányi, Rippl Rónai, József Attila asztaltársaságává válva. A kávéház bizonyíték volt arra is, hogy lehetséges lenne barátságosan egyesíteni a legkülönbözőbb rendeket és osztályokat, pártokat és nemzeteket.

Forrás: Welovebudapest.hu
Forrás: Welovebudapest.hu

 A kávéház volt az első olyan intézmény, amit nők is (viszonylag) szabadon látogathattak, ahol egymás mellett, teljes békességben ült gazdag iparos és szegény művész. Minden kávéháznak saját törzsasztala, közönsége, arculata volt. A Zrínyi például Pest rosszhírű kávéházainak egyike volt, innen ered a zrínyista, zrinyiszt kifejezés, ami a korabeli argóban naplopót, dologkerülőt jelentett. A legjobb történetek és legendák is a kávéházakban születtek. A résztvevők többek között megtudhatják, miért készült az „Ezt a képet az Abbazia kávéházból loptam” bélyegző, és hogyan került őrültek házába egy tréfa következményeként egy fiatal újságíró.

Aki kedvet kapott a történelmi körúthoz bátran jelentkezzen

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai