hirdetés
hirdetés

Utak és birodalmak metszéspontjában

A Lengyelország délnyugati részén, a német és a cseh határ közelében fekvő Opole régió fontos középkori kereskedelmi utak kereszteződésénél fekszik; történelme is viharos fordulatokban gazdag. Nem csoda, hogy a régió, akárcsak az egész Alsó-szilézia vajdaság, sokszínű kulturális örökséget (német, lengyel, cseh, zsidó) őrzött meg építészetében, folklórjában és gasztronómiájában.

hirdetés

A régióban hatalmas erdőségeket és számos műemléket találunk, ugyanakkor fejlett a turisztikai infrastruktúra is. Az árfekvés kedvező és a gasztronómia kiváló. Jó a közbiztonság, és a vendéglátók őszinte barátsággal fogadják a magyar turistákat. Gyermekes családok számára az agroturizmus házai ajánlhatóak, az erdőkben gombászással, jól kiépített utakon kerékpározással, számtalan lovastanyán lovaglással és a vidéki gazdálkodás minden mozzanatának megismerésével tölthető el az idő. A folyók, tavak horgászatra és vízi sportra alkalmasak. Opole régióban számtalan kastély, templom, múzeum, természetvédelmi terület található. Híres a dinoszauruszpark is, és a látnivalókat rengeteg rendezvény (hadi játékok, zenei, énekfesztiválok) gazdagítja. Közülük a legnagyobb a lengyel dalok fesztiválja Opole városában. A látnivalókat sokféle tematikus útra felfűzve kínálják.

A kettéosztott város

Cieszyn (Tesin) város egyik fele ma Cseh-, másik fele pedig Lengyelországhoz tartozik. Számos műemlék, erődítmény, templom, kápolna őrzi itt az ősi lengyel Piast uralkodói dinasztia emlékét. A város életében a Habsburgok is jelentős szerepet játszottak, erre a 24 objektumot összekötő „Habsburgok útja” emlékeztet. Opolében, a régiónak nevet adó, központi szerepet játszó városban „olaszos” a hangulat, hiszen a firenzei Palazzo Vecchio mintájára épült, magas városházi torony mutatja a főtérhez vezető utat. Az Opolét átszelő folyó két partját sok hidacska íveli át; a parton hangulatos vendéglők sorakoznak. Templom és torony is bőven akad a városban, közöttük kiemelkedő a ferences templom, az opolei fejedelmek temetkezési helye, a Piast- dinasztia mauzóleuma. A Szent Kereszt-dóm tipikus északi, vörös téglás, gótikus templom, tele értékes síremlékekkel és műalkotásokkal. A várost átszelő, festői folyó szigetén, a Bolkon húszhektáros állatkert várja a látogatókat. A város másik oldalán, a régiós skanzenben megismerhetők a népi építészet remekművei. Nysa városában található az ország egyik legnagyobb gótikus katedrálisa, a mellette álló, késő gótikus harangtoronyban egyházi kincseket csodálhatunk meg. Érdekesség a restaurált városi erődítmény, amelyet az osztrákok kezdtek kialakítani a 17. században, később a poroszok fejlesztették tovább. Ma a kazamatákban harcászati emlékek kiállítása látható, és kialakítottak benne egy éttermet is.

Mesevárak, kastélyok, kegyhelyek

A Moszna-kastély mintha Disneylandből pot�- tyant volna ide. Eklektikus, neogót és neoreneszánsz építmény, bizarr díszítésekkel. A környező hatalmas parkban lovarda is működik. Ma szanatórium, de bejelentésre, belépti díj mellett csoportok is látogathatják. A tervek szerint néhány éven belül luxusszállodává alakítják. A régióra máig erős vallásosság jellemző. Hetven, zömmel fából épült műemlék templomuk közül tizennégyet tematikus útra felfűzve népszerűsítenek. A számos búcsújáróhely közül kiemelkedik Kamien Slaski; a kastély történelmi falai közt teológiai oktatóintézmény működik, benne Szent Jácint tiszteletére emelt kegyhellyel. A környező csodálatos parkban az egykori melléképületekből napjainkban Sebastianeum Silesiacum néven szanatóriumot alakítottak ki. A szanatóriumot külföldiek is igénybe vehetik, a minimális tartózkodási idő öt nap, a teljes kúra 21 napos. A vitatatlanul leglátványosabb zarándokhely a Szent Anna-hegyen található. A sík vidékből váratlanul kiemelkedő vulkáni kúp geológiai érdekesség és természetvédelmi terület. A szentély közelében az egykori bazaltbánya helyén kialakított, bazaltkőbe vágott amfiteátrum található. Föléje magasodik a sziléziai felkelés impozáns emlékműve. A hegycsúcson kialakított szakrális épületegyüttest évente százezrek látogatják. A ferencesek kolostora mellett álló, középkori Szent Anna-templomban misézett egykor II. János Pál pápa is. A festői kálvária negyven kápolnából áll.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai