Utolsókból lesznek az elsők

Térségünk országainak turizmusát bemutató sorozatunkban most Bulgáriát vesszük górcső alá. Bulgária és Románia ez évi csatlakozásával két, történelmi és természeti szépségekben igen gazdag turisztikai desztináció gazdagítja az Európai Uniót. A bolgár üdülőhelyek egyre népszerűbbek a magyarok körében is.

A bolgár gazdaság fejlődési üteme az egyik leggyorsabb Közép- és Kelet- Európában. A bruttó GDP 2006-ban 6,3, az idén előreláthatólag 6,5 százalék körül növekszik. A bolgár gazdaság bővülésének kilenc éve töretlenül meghaladja az évi öt százalékot. A munkanélküliség kilenc százalék körüli szintre, az államadósság a GDP 25 százaléka alá csökkent. Az idén ötmilliárd euró értékű külföldi működő tőke áramlik az országba. A befektetők főként az idegenforgalom, az energiaszektor és az infrastruktúra lehetőségeit keresik. Az ingatlanvásárlások népszerűek, már mintegy 30 ezer britnek és írnek van bulgáriai ingatlana. A maastrichti kritériumok teljesítéséhez a legnagyobb erőfeszítést a 6,5 százalékra gyorsult infláció letörése igényli. Bulgária 2009- ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, az euró bevezetésének céldátuma 2010.

A turizmus jelentősége

A turizmus a GDP 14 százalékát adja, és több mint 150 ezer munkahelyet biztosít a nyári és ugyanannyit a téli szezonban. Az idén a bulgáriai szállodák száma elérte a 2500-at. Az ágyszám 35 ezerrel növekedett az elmúlt évben, ezzel az ágykapacitás elérte a 365 ezret. Az elmúlt tíz évben a beruházások értéke elérte a 16 milliárd eurót, ebből a külföldiek 3,5 milliárd euró értékben ruháztak be „második otthon”-ra.

A nemzetközi turizmusból származó bevétel az elmúlt évben 2061,4 milliárd euró volt, ez 5,45 százalékkal több, mint 2005-ben. A bolgárok kiutazásaik során 1174,5 milliárd eurót költöttek, ami 12.89 százalékkal több, mint az előző évben. A bolgár turizmus sikerében nagy szerepet játszik az ár/érték arány, amely Európában jelenleg talán a legkedvezőbb az egyre javuló szállodai infrastruktúrának és a hagyományos vendégszeretetnek köszönhetően.

Turisztikai vonzerők

A 111 ezer km2 területű ország változatos domborzati viszonyokkal és kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik: hegyvidék, tengerpart, termékeny síkságok, csaknem ezer hőforrás és fúrt kút. 384 ezer hektáron 11 nemzeti park található. Az UNESCO világörökségi listáján kilenc bolgár műemlék szerepel, köztük Neszebar óvárosa és a Rilai kolostor.

Fejlesztési célok

A bolgár szakemberek egyetértenek abban, hogy a tengerparti turizmus fejlesztése önmagában nem elegendő. Az állami stratégia szerint Bulgária európai és regionális piacvezető kíván lenni az alternatív, öko- és falusi turizmusban. A tőkehiányban szenvedő kisvállalkozók piacra segítésének és a helyi lakosság megélhetésének biztosítékát látja ebben a kormányzat. A mesésen szép, érintetlen földrajzi környezetben található tájjellegű, régi házakat korszerűsítve kínálják a tömegturizmust kerülő turistáknak. A bolgár turizmus problémája a rossz infrastruktúra, a szállodák kategóriabesorolásának rendezetlensége. Hiányzik az iparág fejlődésének átfogó stratégiája, a kellő szakembergárda is. Az elmúlt évben 5 158 117 külföldi látogató (az átutazókat leszámítva) lépte át Bulgária határát. Ez 6,64 százalékkal haladja meg a 2005. évit. Ugyanebben az időszakban összesen 4 364 557 külföldi turista utazott Bulgáriába üdülési és rekreációs céllal, ami 6-7 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest.

A Bulgáriába utazó turisták rangsorát a környező országokból (Szerbia, Montenegró, Görögország, Macedónia) érkezők vezetik, Németország (–9,27%) és az Egyesült Királyság (+12,19%) követi őket. Romániából most indult meg igazán a forgalom (+97,04%), míg Törökországból tavaly visszaesett (–14,70%), Oroszországból annál dinamikusabban nőtt (+23.12%). A kilencedik és tizedik helyen Cseh- és Lengyelország áll. Érdekes a svédek, dánok, norvégok érdeklődésének erőteljes növekedése s az is, hogy a magyarok most csak a 24. helyet foglalják el a beutazó nemzetek között. A nyolcvanas években évi több százezer magyar turista utazott nyaralni a bolgár tengerpartra.

A kilencvenes években részben a délszláv háború, részben a szolgáltatásokkal kapcsolatos korábbi rossz tapasztalatok, illetve a közbiztonság hiánya sokáig távol tartotta a magyarokat ettől a desztinációtól. Az elmúlt évben viszont áttörést hoztak a diszkont-légitársaságok bulgáriai terjeszkedései, a jegyárak rohamosan csökkenni kezdtek, ami azonnal 50%-kal növelte a kiutazó magyarok számát. Az utazási irodák közül a Robinson Tours, a Quaestor Travel, a Neckermann az IBUSZ, a TUI és a debreceni Panoráma Tours foglalkozik nagyobb volumenű bulgáriai kiutaztatással.

A bolgár állampolgárok külföldi utazásai

Az elmúlt évben a bolgárok összesen 4 180 357 kiutazást realizáltak, 1,29 százalékkal kevesebbet, mint 2005-ben. Mint mindig, a legtöbb bolgár állampolgár Törökországba utazott 2006-ban, de jóval kevesebben, mint az azt megelőző évben (–26,13%). Görögországba (+17,22%), Szerbia-Montenegróba (+14,97%) és Macedóniába viszont (+14,67%), növekedett a kiutazások száma. Németországba szinten maradt a kiutazás (+1,57%). Magyarország a 17. helyen szerepel, 9,56%-os növekedéssel.

Az állami turizmusirányítás rendszere

A turizmus állami irányítása az Állami Turizmusügynökség feladata. Ez a költségvetési szerv szervezetileg a gazdasági és energetikai minisztériumhoz tartozik, annak költségvetési forrásait osztja fel. Főbb feladatai: középés hosszú távú stratégiai terveket dolgoz ki a turizmussal kapcsolatban, és közvetlenül a minisztertanács részére ajánlja megvalósítás céljából. Szervezi és felügyeli a turisztikai terméket, nyilvántartja az utazásszervezőket és közvetítőket, a törvény alapján kategorizálja a szálláshelyeket. Megszervezi és kontrollálja a turizmus támogatására szánt állami juttatások finanszírozását, a nemzeti szintű propagandát és reklámköltségeket. Részt vesz és hatáskörrel rendelkezik a turisztikai szakemberek oktatásában, továbbképzésében. Segíti a külföldi beruházásokat a turizmusban nemzeti, regionális és helyi szinten.

Együttműködik gazdasági és kereskedelmi ügyekben a Bolgár Köztársaság diplomáciai, konzuli képviseleteivel és a kulturális intézetekkel. A Nemzeti Statisztikai Intézettel együttműködik az egységes turisztikai információs rendszer keretében a statisztikai adatok feldolgozásában, ami magában foglalja a nemzeti turizmus regiszterét. Képviseli Bulgáriát a nemzetközi turisztikai szervezeteknél, koordinálja és végrehajtja a tagsággal járó vagy szerződésekben vállalt feladatok teljesítését az országban. Ellenőrzőszerepet tölt be a nemzetközi és uniós szervezetek által finanszírozott programok és projektek kivitelezésében, finanszírozása felett. Szakmailag irányítja a négy regionális és 64 helyi turisztikai szervezetet. Szakmailag irányítja a 26 turisztikai információs központot, amelyek részei az egységes nemzeti információs rendszernek. Ezek finanszírozása azonban helyi pénzekből történik. A 2007. évi 6,5 millió eurónyi éves költségvetésből biztosítja a nemzeti szintű propaganda- és reklámtevékenység finanszírozását, szervezi a különböző nemzetközi utazási kiállításokon való megjelenést. Ebből a keretből kaptak a német touroperátorok marketingtámogatást a korábbi években.

A strukturális alapokból származó források 14%-át fordítják majd a turizmusra, ami a jelenlegi költségvetés szerint a hétéves időszakra 250- 260 milliárd eurót jelent. Ebből 75%- ot idegenforgalmi attrakciók és azokat összekötő infrastruktúra kialakítására, a fennmaradó 25%-ot pedig idegenforgalmi termékek, marketing- és reklámeszközök fejlesztésére, oktatásra fordítják.

Érdekvédelem

A bolgár turisztikai szolgáltatók régóta igyekeznek létrehozni egy érdekvédelmi szövetséget. A Bolgár Utazásközvetítők Szövetsége (BATA), a Bolgár Szálloda- és Vendéglátó- szövetség (BHRA) és a Bolgár Turizmuskamara illetékesei régóta tárgyalnak arról, hogy ki kellene alakítani egy egységes nemzeti struktúrát is. Májusban tartják a következő egyeztetést. Ha felállna az egységes önszabályozó rendszer, az erőteljesen beleszólhatna az uniós pénzek elosztásába. Az Állami Turizmusügynökség támogatja ezeket a törekvéseket, mert neki is könnyebb egy szervezettel tárgyalnia, mint külön-külön mindegyikkel.

Kapcsolódó statisztika:

A bolgár beutazóturizmus számokban


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.