V. Villányi Prémium Bormustra

Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XIX. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokál-együtteseit és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivál gálaműsora előtt 21 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a pécsi Kodály Központ aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A 100% premium és szuper premium franc már Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

„A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek, a borkedvelő közönség megismerhesse, és hírét vihesse Villány legnagyszerűbb borainak. A belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogatják ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését.” – mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátoságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel elátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a premium és a super premium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel.  

A tavalyi évben a Villányi borvidék átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hívott egy új super premium kategóriát. A változás lényege, hogy a premium és az új super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a boltok polcaira.

V.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:

Agancsos Pincészet                Capitalis 2011
Bock Pince                         Capella Cuvée 2009
Csányi Pincészet                    Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011
Gere Attila Pincészete                Villányi Franc 2011
Gere Tamás és Zsolt Pincészete            Villányi Franc 2011
Günzer Tamás Pincészete                Mátyás 2011
Halasi Pince                        Cabernet Franc 2011
Heumann Pincészet                    Borosso 2012
Hummel Pincészet                    Panterra 2012
Jackfall Bormanufaktúra                Cabernet Franc 2012
Janus Borház                    Villányi Franc 2012
Jekl Pincészet                    Il Primo 2012
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Kúria     Cabernet Franc 2011
Mokos Családi Pincészet                Cabernet Franc Barrique 2009
Polgár Pincészet                    Cabernet Franc – Kopár 2012
Szende Pincészet                    Versus 2011
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete            Cabernet Franc 2011
Vineas-Tenkes Pincészet                Cabernet Franc 2011
Vinatus Pincészet                    Cabernet Franc 2012
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet            Villányi Franc 2011
Wassmann Pincészet                Cabernet Franc 2013


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?