hirdetés
hirdetés

Vacogtató intézkedés a bécsi metrón, villamosokon

Az energiaválságra tekintettel az őszi-téli időszakban két fokkal hidegebb lesz a bécsi metróban és a villamosokon. Letekerik a fűtést a metróállomásokon és a bécsi tömegközlekedési vállalat telephelyein és irodaépületeiben is. A cél, hogy tíz százalékkal csökkentsék az energiafelhasználást.

hirdetés

A bécsi közlekedési vállalatnál, a Wiener Liniennél az őszi-téli időszakban az energiaválság miatt most olyan intézkedéseket hoztak, amivel tíz százalékkal csökkentik az állomások, épületek és műhelyek éves energiafelhasználását.

Ennek keretében idén télen 20 fok helyett csak 18 fok lesz a bécsi villamosokon illetve metrókocsikban, és két fokkal visszatekerik a fűtést a vállalat különböző épületeiben is.

Az U1-es metró Alte Donau megállójára szereltek először napelemeket © Wien Energie / Tobias Holzer
Az U1-es metró Alte Donau megállójára szereltek először napelemeket © Wien Energie / Tobias Holzer
 

Lekapcsolják a világító Wiener Linien feliratokat és egyáltalán nem vagy kisebb fényerővel világítják ki az állomások területén található műalkotásokat. Tovább folytatják az átállást LED-es világításra az épületekben és a kötöttpályás járművekben, valamint mozgásérzékelőkkel szabályozzák a világítást a vállalat épületeiben. Optimalizálják a megállók világítását és szellőzését is.

Az intézkedésektől azt várják, hogy évi 11 gigawattórával csökken majd az áramfogyasztás, ami körülbelül háromezer négyszemélyes háztartás éves áramfelhasználásának felel meg. Ezen kívül – ahol lehet – földhővel váltják ki a gázfűtést, amitől évi ezer négyszemélyes háztartás hőfelhasználásának megspórolását várják.

A négyszáz járműből álló buszflotta megújításával egyharmaddal csökkent az energiafelhasználása annak ellenére, hogy közben hat százalékkal bővítették a járműparkot. A közlekedési vállalatnál energiahatékony vezetési módszereket tanítanak a sofőröknek és visszacsatolják például a metrókocsik fékezési energiáját, amit a megállók világítására használnak.

„Az elmúlt évek során már számos olyan intézkedést hoztunk, amelyek segítségével még jobb lett az energiahatékonyságunk. A mostani válsághelyzetben azonban kötelességünk még egyszer megvizsgálni és kihasználni minden lehetőséget az energiamegtakarításra”, mondta Günter Steinbauer, a cég ügyvezető igazgatója az újabb energiatakarékossági intézkedések kapcsán.

 

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, Eurocomm-PR Budapest)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk