Borászok Borásza: idén ki ér a csúcsra?

Április 26-án választják meg a Borászok Borászát. A március 1-i Borászok Borásza Kóstoló Kör egyik legfontosabb célja az volt, hogy az 50 legjobb borász pontosabb és friss képet kaphasson egymás munkájáról és ezzel felelősebben szavazhasson a végső győztesre. Ennek a díjnak ugyanis éppen az a lényege, hogy az arra legérdemesebbek, a borászok dönthessék el maguk közül, hogy ki a legjobb. Az ötven legjobb magyar borász az alábbi ötöt választotta, közülük kerül ki a Borászok Borásza:

ÁTS KÁROLY a Grand Tokaj főborásza, aki saját családi pincészetet is vezet, amelyet 2012-ben alapított. Szőlői a legendás Szent Tamás, Suba és Birsalmás dűlőkben találhatók Mádon. A rendkívül szerethető személyiségű borászt a saját, ars poeticának is tekinthető szavaival lehet a legjobban bemutatni: „Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor.”

BÁRDOS SAROLTA, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Területeik első említését az 1600-as években találhatjuk meg. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.  

FIGULA MIHÁLY sem először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét.


IPACS SZABÓ ISTVÁNNAK, a Vylyan főborászának gyakorlatilag bérelt helye van az ötös döntőben. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”.

MAURER OSZKÁR családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel, mindazonáltal csak a rendszerváltás után nyílt ismét lehetőség az árutermelői borászatra. Ezt a lehetőséget megragadva döntöttek úgy, hogy a hajdani magyar királyi borvidéken, Szerémségben is telepítenek szőlőt. Összesen 15 ha területet művelnek, amiből 6 ha a Szabadka-Horgosi borvidéken található, 9 ha pedig Szerémségben a Tarcal hegyen (Fruška Gora). Ars poeticája a következő: „A szőlészetben és a borkészítésben a maximális természetességre törekszünk, és az ezen szellemiségben született  borok elsősorban a termőhelyről mesélnek, de minden cseppjükben benne van a családunk története is, és az a 3000 év….”

Forrás: Store Insider


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.