Vándorregények Eger 16 pontján

A Nemzeti Kulturális Alap 100 millió Ft-tal támogatja a Gárdonyi Emlékév programjait - jelentette be Egerben, a Gárdonyi Emlékbizottság alakuló ülését követő szombati sajtótájékoztatón L. Simon László államtitkár, a grémium elnöke Egerben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hozzátette, hogy az Országgyűlésben még márciusban dönthetnek arról, hogy 2013 október 17-én, az egri dicsőséges várvédelem napján Gárdonyi Emléknapot tartanak Magyarországon. Az író születésnapján az agárdi szülőháznál, valamint egy másik alkalommal Egerben is egészalakos Gárdonyi-szobrot avatnak, erre a tárca szobronként 12,5 millió Ft-ot biztosít. A büdzséből 14 millió Ft-ot szánnak az egri Gárdonyi-ház renoválására, és hasonló összegből újítják fel azt az agárdi kápolnát, melyben Gárdonyit megekresztelték.

Augusztusban Gárdonyi Irodalmi Fesztivál lesz Egerben, melyet az NKA 24,5 millió Ft-tal támogat, s egy Gárdonyival kapcsolatos egri fotópályázat, majd a hozzá kapcsolódó tárlat összeállítására 3 millió Ft jut az emlékév költségvetéséből. A Petőfi Irodalmi Múzeum - 2,6 millió Ft-os támogatással - vándorkiállítást indít, s a fentieken túl egymillió Ft áll rendelkezésre a Zeneakadémián tartandó, nagyszabású koncert szervezéséhez. Az Emlékbizottság elnöke ismertette: zeneszerzői pályázatot is kiírnak, közösen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal, melynek lényege, hogy egy Gárdonyi-szövegre épített nagyszenekari mű jöjjön létre.

Jól és kevésbé ismert Gárdonyi regények indulnak útra

Habis László, Eger polgármestere elmondta, Gárdonyi Géza neve összeforrt Egerrel, ebben a városban élt és alkotott 1897-től haláláig, majd 25 éven át. Nagyon fontos, hogy ez az emlékév valóban közelebb hozza hozzánk az ünnepelt írót magát, aki hihetetlenül sokszínű egyéniség, igazi polihisztor volt. A Gárdonyi Emlékévhez kapcsolódóan a városvezető ismertette a Vándor-regény elnevezésű, egész éven át tartó társadalmi kezdeményezés részleteit.

A 16 Gárdonyi Pont:
  1. Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
  2. Idegennyelvi Könyvtár
  3. Egri Kulturális és Művészeti Központ - Forrás
  4. Egri Kulturális és Művészeti Központ - Bartakovics Béla Közösségi Ház
  5. IFI Pont
  6. Bitskey Aladár Uszoda
  7. Hotel Eger & Park, és Fészek Klub
  8. Bikavér Borház – Kis Dobó tér
  9. Eszterházy Károly Főiskola – Líceum aula
  10. Polgármesteri Hivatal - Városháza aula
  11. Agria Park bevásárlóközpont
  12. Dobó István Vármúzeum
  13. Gárdonyi-Ház
  14. Történeti Tárház
  15. Kopcsik Marcipánia
  16. Tűzoltó Múzeum

Mint elmondta, Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóján Eger Önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár közös kezdeményezésének célja az olvasás népszerűsítése, Gárdonyi Géza szépirodalmi életművének széleskörű megismertetése.

Február 18-ától a városban 16 Gárdonyi Ponton 18 különböző Gárdonyi kötet (regény, elbeszélés, mesekönyv, stb.) várja az érdeklődőket a jól felismerhető, bástya-motívumos könyvespolcokon. A Kossuth Kiadóval együttműködésben beszerzett vándor-kötetek - akárcsak egy könyvtárban - elvihetők, majd olvasás után a város bármely Gárdonyi Pontjára visszavihetők. A kölcsönzésnek semmilyen feltétele nincs, a bizalomra épül, a lényeg a vállalás, hogy aki a könyvet elviszi, olvassa el, majd vigye vissza. 

Az akció a Gárdonyi Pontként is működő Hotel Eger & Park Gárdonyi Bálján indult el, ahol az igazgató, Harmati Péter az Egri csillagok egy példányát dedikálta, a kötetet Habis László polgármester helyezte el a Vándor-regény könyvespolcon. Ezt követően az egri városvezető felkérésére egy bálozó választott magának könyvet, s így indult útjára a Vándor-regény. Információink szerint a kiválasztott könyv Az öreg tekintetes című alkotás volt, amelyet már el is olvasott az első kölcsönző. A bál vendégei közül az este folyamán többen is kölcsönösztek Gárdonyi kötetet, melyet aztán a 16 Gárdonyi Pont bármelyikére visszajuttathatnak, majd újabbat választhatnak az olvasásra ajánlott Gárdonyi művek közül.

Az akció végig követhető a www.facebook.com/vandorregeny oldalon, ide bárki feltölthet a vándor-regénnyel közös fotót, vagy megoszthatja olvasási élményeit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.