hirdetés
hirdetés

Vegyes a HORECA szektor teljesítménye

Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett a Cleartex Kft., 5 hazai szektorra - az ipari létesítményekre, az irodaházakra és közintézményekre, a szolgáltató szektorra, a létesítménygazdálkodást folytató és a HORECA vállalkozásokra – vonatkozóan.

hirdetés

Az elfelejtett cipőtalpak

A válaszadók nagy része teljesíti rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC(Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések (és ebbe különösen beletartozik a vírus is) jelentős részét-a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren.

A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed a COVID, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon. Ennek ellenére a megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri,  és 81%-a beltéri szennyfogó szőnyeggel. A lábbelik tisztítására a bejáratok előtt leginkább a legnagyobb vendég- vagy látogató-forgalmú szektorokban (éttermek, kávézók, irodaházak) figyelnek oda leginkább, de meglepő módon a vendéglátó helyek a belső tisztítás terén le vannak maradva.

A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék, amivel sajnos csak a válaszadók 10%-a rendelkezik.

Fertőtlenítő pontok

Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel országos átlagban csak a válaszadók30%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal, de a vendéglátó szektor ezen a téren viszont felül teljesített, 39%-uk szerzett be érintésmentes kézfertőtlenítő rendszert.

 

Tiszta a levegő?

Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Sajnos csak a válaszadók 12%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház-szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található. Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel.

A teljes kutatás itt érhető el: 

https://tisztasagvedelem.hu/pdf/media/Cleartex-tisztasagvedelmi-tanulmany-2020-5-0.pdf

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk