Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Gendur Andrást, Varjú Vilmost és Várszegi Zsoltot Petres Andrea kérdezte. Elsőként arról, ki mit vár 2021-től? A most leginkább otthonukban, a négy fal között tartózkodó kérdezettek mindannyian azt felelték, nagyon várják, hogy mihamarabb nyissanak az éttermek, hogy végre ismét megszokott életterükben, a nagykonyhák valamelyikén dolgozhassanak. És nagyon hiányoznak a személyes kapcsolatok: kollégák, vendégek.
 
 
Fő a biztonság 
Többször elhangzott a beszélgetés során, hogy az idei évben a gasztronómia terén (is) meghatározó lesz a biztonság. Értve ez alatt a járvány alatt bevezetett intézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, kesztyűhasználat a konyhán és a vendégtérben stb.). A szakemberek szerint azonban idén az is ebbe körbe tartozik, hogy az alapanyagok beszerzése terén is biztonságra kell törekedni. És ez annyit jelent, hogy a határon túlról beszerzett termékek körét jóval le kell csökkenteni, helyette a biztonságosan beszerezhető hazai alapanyagokkal kell felváltani. A fenntarthatóság is szóba került, mint az idei év egyik fő hívószava.
 
Újranyitás kérdései
Az egyik meghívott szkértőtől elhangzott, jól tudnák az újranyitást koordinálni és szervezni, ha tudnák az újranyitás időpontját, azonban ez ma még az ismeretlen távolba vész. Az viszont biztos, hogy a vendéglátóhelyek újranyitása egy új szituáció lesz, nem a régi helyzet folytatása. Szűkített étlappal, árbarát ételekkel kell majd nekivágni ennek a várva várt új időszaknak. Az is biztos, hangzott el, hogy a megfizethető áron kínált, vagyis alacsonyabb árfekvésű ételek kiszállítása is bizonyára megmarad, hiszen az újranyitások után is sokan maradnak home office-ban az országban, és aki otthonról dolgozik, nem lesz ideje délben főzicskézni, egyszerűbb lesz továbbra is rendelni valahonnét ebédet vagy vacsorát.
 
Trendek, aktualitások
Az idei meghatározó trendek kapcsán szóba került a húsmentes, vega vagy vegán életmód előtérbe kerülése, a fenntarthatóság okán olyan alapanyagok tudatos kerülése, amely sok vizet, vagy energiát von el a bolygótól, az online konferenciák, zoom-partik további professzionális kiszolgálása a vendéglátás oldaláról, valamint a monoporciós ételek előtérbe kerülése a szállodai étkezés (reggelik, svédasztalos vacsorák) alkalmával. 
Végül a munkaerőkérdésről is elmondták  véleményüket a jelenlévő szakemberek. E téma kapcsán az derült ki, hogy komolyan aggasztja őket a szakképzett munkaerők tömeges méretű pályaelhagyása. Alapvető kérdés, miképp lehet majd e szakembereket visszacsábítani, ha ismét lesz arra lehetőség, hogy eredeti szakmájukban foglalkoztassák őket? "Szűk létszám kell majd mindenütt első körben, az indulásnál, ajánlatos az óvatos kezdés", mondták zárszóként a megkérdezett gasztronómiai szakértők.
 
 
 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.