hirdetés
hirdetés

Világkonferencia Balin a spa és wellness turizmusról

Májusban az indonéz szigetvilág gyöngyszeme, Bali adott otthont az 5. Global Spa Summitnak, az egészségturizmus a davosi Világgazdasági Fórum mintájára szervezett szakmai csúcstalálkozójának. Erre idén az előző évi konferenciához hasonlóan két magyart, dr. Várhelyi Tamást és dr. Puczkó Lászlót is meghívtak. A meghívás jelentőségét jelzi, hogy a közvetlen konkurens Romániából és Szlovákiából senki nem kapott meghívást.

hirdetés

A magyar szakemberek részvétele hozzájárulhat, hogy Magyarországot újra megismerje a világ a jelenlegi kormányzati programok alapján is legfontosabb turisztikai szegmensben. Bár 1937-ben Budapesten alakult meg az első nemzetközi fürdőszövetség, a világháború és az azt követő időszak alatt hazánk kikerült az iparág nemzetközileg is sikeres országai köréből. Ez a létesítmények elavulása mellett a piacok elvesztését, a nemzetközi fejlődési trendek élvonalától történő eltávolodást is jelentett.

Idén is készült az iparág helyzetét értékelő éves kiadvány, amelybe Várhelyi Tamás (Compudoc Kkt) írta az egyedüli kelet-közép európai országjelentést – ez is segíthet abban, hogy a világ vezető szakemberei újra számoljanak Magyarországgal. A piaci pozíciók megerősítéséhez az elismertség, a közös innovációs kezdeményezések legalább ugyanúgy fontos lenne, mint az infrastruktúra megújítása – nem is beszélve arról, hogy a fejlesztések is csak akkor lehetnek sikeresek, ha azok a nemzetközi trendeknek megfelelően történnek.

A konferencián kiemelten foglalkoztak a wellness turizmus és az orvosi turizmus kapcsolatával. Ebben a témában a Summit szervezői előzetes kutatást is készíttettek, amelyről meghívott előadóként a négy szerző egyikeként Puczkó László (Xellum Kft.) beszélt, hangsúlyozva a hasonlóságok mellett a különbségeket is. Magyarország számára az orvosi turizmus szintén fontos lehet, és nem csak a fogturizmus vonatkozásában.

A világtrendek alapján látható, hogy az iparági profit döntő része nem a fürdőbelépőkből, hanem a spa kezelések bevételeiből keletkezik. Komplex kezelések és spa brand-ek fejlesztése nélkül félő, hogy a tervezett fejlődést követően a haszon jelentős része nem marad Magyarországon, hanem a know-how-t és a termékeket hozó külföldi világcégeket fogja gyarapítani. Éppen ezért javasolta Várhelyi Tamás és Ruszinkó Ádám, hogy az infrastruktúra fejlesztése mellett az Új Széchenyi Tervben ezekre a fejlesztésekre is különítsenek el forrásokat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk