Világtrend lett az ingyenes idegenvezetés

Idegenvezetés ingyen? Világszerte egyre népszerűbb ez a városnézési forma. Utánajártunk, hogy mi is ez, kik vesznek részt rajta, és miért éri meg annak, aki nem kér pénzt a városban való kalauzolásért.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ingyenes, borravaló-alapú városnéző túrák az egész világon egyre elterjedtebbé válnak, főként a nagyvárosokban. Ezek lényege, hogy a gyalogos túra során az utazókat hagyományos vagy épp rendhagyó módon elviszik a város látványosságaihoz, vagy megmutatják nekik a legtrendibb helyeket, és ha a résztvevőknek tetszett a vezetés, akkor borravalóval köszönik meg a túrát. Nem kötelező pénzt adni tehát, és természetesen az sincs meghatározva, hogyha fizetünk, akkor mennyit adunk.

A borravalós idegenvezetés olyan népszerű kezd lenni, hogy a brit Robert Rosenthall nemrég létrehozott egy gyűjtőoldalt, ami – a teljesség igénye nélkül – a világ ingyenes túráit tömöríti. Rosenthall egy interjúban elmondta, hogy jelenleg 114 város 143 túrája található az oldalon – mindez 6 kontinens 57 országából. Elmesélte, hogy egy éve jött a weboldal ötlete, amikor egy zadari nyaralás során feleségével és 3 gyerekükkel meg akarták látogatni a Plitvicei-tavakat, azonban ez a család számára 280 euróba (mintegy 86.000 forintba) került volna.

Az első ötlete ezután az volt, hogy a világ minden részén felkutat vállalkozó szellemű helyieket, akik viszonzásos alapon vállalnának ingyenes idegenvezetést, azonban a kutatásai során annyi, szervezett keretek között működő ilyen túrát talált, hogy inkább ezeket kezdte összeszedni egy oldalra – aminek az egyes túrák szervezői kimondottan örültek, hiszen így ingyen reklámhoz jutottak.

A weboldalon két magyar túrát találtunk: a Free Budapest Tours-t és a Free Budapest Walking Tours-t. A Free Budapest Tours tavaly TripAdvisor kiválósági elismerést (Certificate of Excellence) is kapott, és a csoportos túrákat angolul, illetve spanyolul vezetik. A Free Budapest Walking Tours pedig a United Europe Free Tours európai egyesülés része – ide tartoznak Szófiában, Prágában, Berlinben, Lisszabonban, Bukarestben, Pozsonyban, Ljubljanában, Barcelonában és Kijevben vezetett túrák is.

Hostel és free tour, mint utazási stílus

Botta Ádám, a Free Budapest Tours idegenvezetője kérdésünkre elmondta, hogy külföldi mintára 2008-ban indították el az ingyenes városnézéseket, és jelenleg két nagyobb hasonló tömörülésről tud a fővárosban. Elmondása szerint ezeken a városnézéseken legtöbbször a hostelekben megszálló, huszonéves, értelmiségi, tanulni vágyó külföldiek szoktak részt venni, akik jellemzően hosszabb ideig utaznak, egymás után több országot is bejárnak, és mindenhol megpróbálják minimalizálni a költségeiket. Az ingyenes túrákon való részvétel mára divattá nőtte ki magát, és nem csupán a spórolás miatt választják a városnézésnek ezt a fajtáját az utazók, hanem – ugyanúgy, mint ahogy az ifjúsági szállások esetében – a személyesség, a hasonló emberekkel való interakció lehetősége mozgatja őket. Éppen ezért a hostelek is gyakran partnerek a free tourok népszerűsítésében.

A szerző saját tapasztalata, hogy egy londoni free tour körülbelül 15 résztvevője közül kivétel nélkül mindenki adott borravalót az idegenvezetőnek, és a beszélgetések során az is kiderült, hogy résztvevőnként akár több ezer forintnak megfelelő összegeket is kapott a vezető. Botta Ádám elmondása szerint azonban a legtöbb, ingyen városnézést ajánló társaságnak fizetős túráik is vannak, és az ingyenes túravezetés inkább marketingcélokat szolgál, hiszen csak a borravalókból nem lehet megélni. Legalábbis Magyarországon nem, a turisták szemében ugyanis ez egy megfizethető ország alacsony árakkal, és ennek fényében az ingyenes városnézésekért is fele- vagy harmadannyi borravalót adnak az idegenvezetőnek, mint amennyit például Franciaországban, Angliában vagy Németországban adnának. A Free Budapest Tours ilyen fizetős szolgáltatása például a Ghost Tour, ami Budapest sötét oldalát, titkait meséli el az érdeklődőknek, vagy a privát túrák, amik a csoportos angol és spanyol nyelvű ingyenes városnézéseknél még több – összesen nyolc – nyelven elérhetők. Jellemző, hogy az ingyenes túrákon a fizetős opciókat is népszerűsítik, de olyan is van, aki az interneten ingyenes budapesti városnézést keres, de a weboldalra bukkanva végül inkább a fizetős, tematikus lehetőséget választja.

Botta Ádám – aki amúgy a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének is tagja – elmondta, hogy a „hagyományos” idegenvezetők közül sokan nem nézik jó szemmel az ingyenes túrák elterjedését. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy tiszteli és elismeri az idősebb, régóta a szakmában dolgozó generációt, ám ki kell emelnie, hogy ezen a téren is fel kell zárkózni a nyugati országokhoz, hiszen az innovatív, népszerű szolgáltatások terjedését nem lehet megállítani: vagy elé megy az ember, vagy megcsinálja más helyette. Azonban Botta Ádám kifejtette, hogy az ő céljuk nem az volt az ingyenes városnézéssel, hogy elhalásszák a turistákat a hagyományos idegenvezetők elől, hanem az, hogy betöltsék azt a piaci rést, amelyet az eddig ki nem szolgált hátizsákos turisták jelentenek – ők ugyanis ritkán költenek arra pénzt – nagyobb összegeket pedig még ritkábban –, hogy egy idegenvezető végigkalauzolja őket a városon.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.