Víz és kolbász, papír és acél – a sokarcú Dunaújváros

Adventi forgatag, disznótoros buli, papírmúzeum, kézműves sörök, retro kisvendéglő, megújult kemping, szoborpark – Dunaújváros nem szűkölködik programokban, látnivalókban.

Rock és metál

Dunaújvárosban, közvetlenül a vízparton a Szalki-szigeten, távol a város zajától 28000 négyzetméteren frissen felújított kemping várja a vendégeket. Közepén áll a rendezvényház, amelyben egész évben működik a büfé és van ingyenes wifi szolgáltatás is. A sziget területén bográcsozó helyeket alakítottak ki, sportpályák és szaunapark várja a vendégeket. Itt rendezik meg jövőre is a nagysikerű Rockmaratont július 11-16. között, amelyen akár 40 ezer ember is részt vesz. A vízi turizmus fellendítése érdekében a város tervei közt szerepel, hogy olyan pontonkikötőt építsenek, ahol kiköthetnek a nagyobb hajók.

A fém és a vas használata az egyetemes művészetben, a modern építészettel összefüggésben, a második világháború után kezdett elterjedni. A városban néhány évtizede vendégművészeket hívtak, akik alkotásaikat náluk hagyták. Az Acélszobrász Alkotótelepeken elkészült szobrokat a Duna-parton a Szoborparkban helyezték el, itt 58 nagyméretű műalkotás nézhető meg.

Papírjuk van róla

Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez alatt az idő alatt 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár működött. A Magyar Papírmúzeum ennek a páratlanul gazdag és látványos örökségnek a bemutatására törekszik. Komoly igény van rá, hiszen 2010-ben a magyarországi papírhasználat 700 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítások látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött.

A néhány hónapja megnyitott kiállítást Pelbárt Jenővel, a múzeum igazgatójával, valamint Bedő József papírrégiség-gyűjtővel, a múzeum társkurátorával néztük meg. A Hamburger Hungária Kft., a Magyar Papírmúzeumért Alapítvány valamint a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság összefogásának köszönhető a múzeum szeptemberi megnyitása, ahol ezer négyzetméteren mutatják be a papír történetét. Érdekesség a többi között a tanyalevél, a marhalevél, a mini könyvek és a kultúrához köthető papírtermékek. Mindenki mást talál érdekesnek, a zárjegyek és a magyar szükségpénzek előtt is hosszasan állnak a nézelődők.

Pelbárt Jenő lelkesen meséli, hogy 50 éve vár egy ilyen múzeum megnyitására, ennek szükségességét bizonyítja, hogy a megnyitó napján 1200 látogató volt kíváncsi a csodás papírbemutatóra, mára pedig már összesen kétezren látták. A múzeumpedagógiai terembe is ellátogattunk, tartanak itt rendhagyó történelem és technika-történeti órákat, papíripari vetélkedőket, vízjelkutatási pályázatokat, papírmerítést is.

Kolbász, lazac és sztrapacska

Aki jót akar enni Dunaújvárosban, annak a Kiskohászt ajánlják. Horváth Attila tulajdonosnak 1980-ban ez volt az első munkahelye, régi Kohász étterem hangulatát igyekeznek máig megőrizni. Hagyományos ételek és mai fogásokat egyaránt felvettek az étlapra. Az ínyencek kedvéért van itt lazac és juhtúrós sztrapacska is. Náluk gyakorolhatnak a pincér- és szakácstanulók. Dunaújvárosban programot is találunk bőven. A hagyományokhoz híven december 3-án immár hetedik alkalommal rendezték meg a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren. Szabó Tamás, az eseményt szervező egyesület elnöke elmondta, hogy 500 adagos kóstolót készítettek, amely el is fogyott az utolsó falatig. Az ízletes kolbász titka a turmixolt fokhagyma – tudom meg tőle. Majd szó esik a múltról: az ötvenes években pirított kenyeret, ma rizst használnak a hurkához. Tizenhárom csapat versenyzett, mentorunk és kalauzunk, Fekete Györgyi segítségével mi is zsűriztük a termékeket.

Kultúrkocsma

Milyen a sült tea? Melyik az a pub, ahol hétfajta sört is csapolnak és 16 féle pálinka közt lehet választani? Ez a város Kultúr kézműves kocsmája, amely nemrégiben nyílt meg az egykori Aranycsillag szálloda földszintjén. Közben szépen ránk esteledett. Ennyi fért bele egy napba Dunaújvárosban.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.