A lengyel sörgyártás új trendjei

2018-ban ugrásszerűen nőtt az alkoholmentes sörök értékesítése, amely 2024-ig összesen 250 százalékkal növekedett, és tavaly mintegy kétmillió hektolitert ért el az egyik lengyel lap által ismertetett adatok szerint, írja az MTI.

Az alkoholt nem tartalmazó sörök a lengyelek 52 százaléka számára az alkoholos italok „jó alternatíváját” jelentik – idéz a Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap Bartlomiej Mokrzyckit, a lengyel söripari munkaadók szövetségének vezérigazgatóját.

A jelenség egyik oka az úgynevezett NoLo-divat, vagyis a nulla vagy alacsonytartalmú alkoholok növekvő kedveltsége

- írja a lap.

A más országokban is észlelhető fogyasztói tendencia Lengyelország esetében tartósnak tűnik, 2019 és 2023 között az alkoholos italok fogyasztása összesen 8,7 százalékkal csökkent, a sör esetében pedig 9,9 százalékos volt a lengyelországi visszaesés.


Fotó: Depositphotos

Az elmúlt három esztendő során az alkoholtartalmú sör gyártása évi 3,7 százalékkal csökkent, az alkoholmentes sörök esetében viszont évi 2,7 százalékkal növekedett – idézi a lap Michal Kolesnikowot, a PKO BP lengyel bank elemzőjét.

Az ismertetett adatok fényében az alkoholmentes sörök gyártása esélyt jelent a piaci nehézségekkel évek óta küzdő sörgyárak számára

- szögezte le Kolesnikow.

A Do Rzeczy felidézi: Lengyelország az alkoholmentes sörök harmadik legnagyobb gyártójának számít Európában, Németországgal és Spanyolországgal együtt ezen italok 68 százalékát állítják elő a kontinensen.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.