Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

A Blue Monday egy viszonylag új fogalom és őrület a világban, ami indulásától, azaz 2005 óta mindig január harmadik hétfőjére esik. Idén éppen arra a január 20-ára, amikor arra figyelt a világ, hogy Amerikában, a beiktatását követően hivatala első napját miképp töltötte a Fehér Ház régi-új lakója, az Amerikai Egyesült Államok négy év kihagyása után ismét megválasztott elnöke, Donald Trump.

Nos, mi itt Magyarországon nem új rendeletek aláírásával töltöttük e jeles napot, és szerencsére megtehetjük, hogy hátat fordítva a világpolitikának inkább eleget tettünk egy meghívásnak, amely a budapesti Bulinegyed kellős közepére szólt, hátha jobb kedvre derülünk az év „leghangolóbb napjaként” számon tartott szorongásokkal teli januári ünnepen.

És milyen jól döntöttünk. Ugyanis amikor betértünk a pesti Gozsdu Udvar Oggi Pizza Napoletana nevű tésztázójába, és kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabbnak tűnő pizzát a számos ajánlat közül – szinte seperc alatt elénk került, és nem győztünk betelni vele.

Két pizza az Oggi kínálatából - egyik jobb választás, mint a másik
Két pizza az Oggi kínálatából - egyik jobb választás, mint a másik
Fotó: Vágó Ágnes

Mert nem csak a szemnek volt kívánatos, hanem mivel a pizzakemence a vendégtér szélén helyezkedik el, ezért láttuk megszületésének minden pillanatát. És azt a szintén nem elhanyagolható tényt, hogy a pizzaséf kesztyűben készíti az ételt, helyezi a megsült tészta tetejére a hozzávaló feltétet.

A tészta jól átsülve került elénk, az alapanyagok kíválóak, a sonka, a sajt, és a fűszernövények frissen, illatosan kelletik magukat ennivaló díszítésként – ha nagyítóval keresnénk, se találnánk semmi kivetnivalót az elénk került fogásban.

Talán csak annyit, hogy akkora nagy adag egy-egy pizza – az épp hazánkban tartózkodó világhírű és híresen jóevő koreai gasztroinfluenszernek is becsületére válna eltüntetni az egészet – pedig, mint arról mi is hírt adtunk –, a napokban 2 kg rántott húst falt fel és még utána küldött „desszertként” két hatalmas tál pacalt is a szinte csontsovány, ám ezek szerint hatalmas étvággyal rendelkező koreai lány.

A szabóollóból pizzaollóvá avanzsált szép és praktikus kis vágóeszköz
A szabóollóból pizzaollóvá avanzsált szép és praktikus kis vágóeszköz
Fotó: Vágó Ágnes

És még egy érdekességre derült fény egyre vidámabb falatozásunk során: a tálaláskor egy ollót is kaptunk a pizza mellé – amellyel végre valóban könnyű olyan szeletekre vágni a frissen sült tésztát, amilyet csak kívánnánk. El is neveztük az ügyes kis vágóalkalmatosságot pizzaollónak, de, mint kiderült, ez bizony nagy tévedés. Ugyanis ez valójában közönséges szabóolló, kínai tucatgyártmány. Amelyből, mint elmondták az Oggi-ban, nem győznek utánrendelni, mert annyira megtetszik a vendégeknek, hogy a megmaradt tésztával együtt a dobozban rendre hazaviszik maguknak – emlékként. 

 


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.