Argentin borok Budapesten

Az argentin nagykövetség évek óta küldetésének tekinti – egyfajta részeként az országimázsnak – hogy népszerűsítse ezt a valamikor francia eredetű szőlőfajtát. Az eseményen – amelyet mindig a Malbec világnap tájékán rendeznek – borkereskedők, szakírók és sommelier-k vettek részt.

Az itthon tapasztalható élénkülő borászati marketing annak is betudható, hogy évről-évre csökken Magyarországon a borfogyasztás, főleg a fiatalok körében, ami egyébként világtendencia. A Malbec forgalmán mindez nem látszódik, legalábbis ez volt a kóstolóval egybekötött prezentáción a szakemberek véleménye.

A francia eredetű borfajta története egészen a XIX, század közepére nyúlik vissza: 1853-ban az akkori argentin elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába.


Fotó: Depositphotos

E fajták között szerepelt a Malbec is. Annak köszönhetően , hogy más tengerszint feletti magasságban, valamint időjárási és talajviszonyok között termelik, a borászok szerint szebb borokat produkáltak a termelők, mint anno saját őshazájában. 

Az elmúlt fél évszázad során ez a karrier kiteljesedett, a Malbec lett a vezető, és talán leghíresebb argentin szőlőfajta.

Olyannyira, hogy ma már létezik világnapja is, amit minden évben április 17-n tartanak, 2011 óta, az akkori argentin államelnök, Domingo Faustino Samiento javaslatára. Bár alapvetően egy komolyabb testesebb vörösborról van szó, tegnap kóstolhattak a jelenlévők fehérborokat is, és állítólag pezsgő is készül belőle Dél-Amerikában.

 E borfajta karrierjét annak is köszönheti, hogy jól illik az Amerikában oly népszerű steakekhez.

Exportja elsősorban az Egyesült Államokba jelentős, jóllehet, a Napa-völgy, vagy akár Washington állam boraival kell a piacon megküzdenie, nem beszélve az egyes körökben első helyet verhetetlenül tartó francia palackokkal.

A Winehub nem először adott helyet e borfajta bemutatkozásának. Az óbudai borközpont ars poeticája szerint közösségi platform is egyben. Az idei premieren húszféle Malbec-et kóstolhattak a jelenlévők. Ahogy honlapjuk jellemzi, ez a borfajta „mély lila színével, fűszeres, sötét gyümölcsös ízeivel és csokoládés lecsengésével igazi élmény a vörösbor-kedvelőknek. Jellegzetes ízjegyei közé tartozik a szeder, szilva, tejcsokoládé, kakaópor, ibolya és az édes szivaros árnyalatok.”


Fotó: idrinks

A kiállítók nagy része forgalmazó volt, köztük akkora világcégek, mint a Heinemann. A hazai szupermarketekben, kiskereskedésekben nemigen kapható itthon ez a fajta, inkább fine dining éttermekben, borszaküzletekben érhető el.

 


Nagymama ízeivel ünnepelt a 25 éves Fakanál étterem

Nagymama ízeivel ünnepelt a 25 éves Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban már több, mint húsz éve működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.