Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Február 17-én megkezdődött a Hunyadi téri vásárcsarnok teljes belső felújítása, amely során nemcsak a piac modernizálása a cél, hanem egy közösségi tér kialakítása is. Az átalakítás az Archikon építésziroda tervei alapján valósul meg, és várhatóan két évig tart.

Első lépésként az őstermelői piac mellett, valamint a Szófia utcai oldalon egy rövidebb szakaszon kerítéseket állít fel a kivitelező és megkezdi az ideiglenes árusító helyekhez szükséges közművek kiépítését. Az ideiglenes piac kialakítása után, júliustól már itt működnek a csarnok jelenlegi árusai, olvasható a terézvárosi polgármester közösségi oldalán. és hangsúlyozta, hogy a cél egy olyan piac létrehozása, ahol a vásárlás mellett közösségi élmények is várják a látogatókat.

A Czigler Győző tervei alapján 1897-ben épült és műemléki védelem alatt álló vásárcsarnok állapota az évtizedek során folyamatosan romlott, különösen a II. világháború után. Az 1980-as évek végén ugyan állagmegóvási munkákat végeztek rajta, de teljes körű felújítására nem került sor.


Fotó: Terézváros Facebook oldala

Az elmúlt évtizedekben több terv is született az épület átalakítására: az egyik szerint szupermarket és mélygarázs kialakítására került volna sor, ám ezek végül nem valósultak meg. 2019-ben a homlokzat teljesen megújult, de a belső tér érintetlen maradt, írja a welovebudapest.com.

„A most lezárult közbeszerzés eredményeként a csarnokot nettó 2,92 milliárd forintért a Magyar Építő Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciuma újítja fel 2025-27-ben teljes mértékben önkormányzati forrásból, a munkákat pedig a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. koordinálja.”

A munkát széles körű lakossági egyeztetés előzte meg, a terveket pedig a Budapestért díjjal kitüntetett Archikon építésziroda készítette, miután megnyerte a közbeszerzési pályázatot, írják.


Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.