MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

A résztvevő tagjok egyhangúlag elfogadták a 2024. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, valamint ismertetésre került a 2025. évi költségvetési és cselekvési terv.

Az MVI 2025-ben az alábbi tevékenységekre helyezi a hangsúlyt:

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Tanácsadó Testülete részére javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása;
  • az MKIK és az Igazságügyi Minisztérium felé adminisztrációs tehercsökkentést célzó, illetve deregulációs javaslatok küldése;
  • egy nemrég elnyert NEA-pályázat megvalósítása és egy konzorciumi DIMOP-projekthez történő csatlakozás;
  • az MTÜ-vel való további együttműködés;
  • cél továbbra is az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók csökkentése – együttműködve a szakmai társszervezetekkel;
  • a vendéglátóhelyek engedélyhez kötött működésének szabályozása;
  • a Hungarikum Bizottságban való részvétel továbbra is, valamint szakmai konferenciákon, versenyeken való részvétel, illetve támogatásuk.


Fotó: MVI

Emellett június folyamán az MVI ismét elkészíti és közzéteszi a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését. Az éttermi gasztrotúrák havi rendszerességgel folytatódnak, valamint október 19-én ismét megrendezésre kerül az MVI által alapított Gundel Károly-díj átadó ünnepség a Gundel étteremben.

A közgyűlés hivatalos része után Kovács László elnök megköszönte a közgyűlésre ellátogató korábbi elnököknek és tisztségviselőknek a munkáját és

ez alkalomból emléklapot adott át Károvits Tamásnak, Háber Tamásnak, Hercz Györgynek, Gottwald Sándornak és Gombás Andrásnak.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.