Tojásválság Szlovákiában

Elszálltak az árak: külföldről érkezik a tojás-felmentősereg a szlovák vásárlóknak.

Szlovákiában a tavalyi madárinfluenza-járvány után ősszel is kitört egy hasonló fertőzés, így várhatóan hazai forrásból nem lesz elég tojás a boltokban. Az árak folyamatosan nőnek.

Az év elején a Komárom melletti Csallóközaranyos egyik farmján tört ki madárinfluenza-járvány, ami miatt a tenyésztő kénytelen volt több tízezer állatot elpusztítani – írta a Parameter.sk a hosszabb távú következményekről beszámoló cikke nyomán Klasszis Média Csoport-beli laptársunk, a privátbankár.hu portál.

Tojás / Forrás: pixabay.com
Tojás / Forrás: pixabay.com

Mint írják, október végén az udvardi (Dvory nad Žitavou, Érsekújvári járás) Novogal farm került hasonlóan súlyos helyzetbe. A Novogal évi 175 millió tojással az egyik legnagyobb szlovákiai tojástermelő, most viszont 400 ezer tyúkot kell elpusztítaniuk a madárinfluenza megjelenése miatt.

A szlovák piac tehát jelentős tojáshiányra készül, ami az előzetes becslések szerint három hónapig tart majd.

Egyes üzletek vásárlói már az elmúlt hétvégén is felfigyeltek az üres polcokra, több pozsonyi boltban is tojáshiány lépett fel, de hasonló volt a helyzet például Vágsellyén is – írta a Hospodarske noviny szlovák gazdasági lap.

Martin Krajčovič, a Szlovák Modern Kereskedelmi Szövetség – a legnagyobb üzletláncokat képviselő szervezet – elnöke az mondta, hogy

a helyzet megoldása érdekében a kereskedők szerződést köthetnek külföldi beszállítókkal vagy olyan hazai forgalmazókkal, akik a tojást külföldről szerzik be.

 


Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.