Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Pietro Teatini, a Padovai Egyetem hidrológus docense olyan technológián dolgozik, amely víz befecskendezésével a város alatt húzódó mély víztartó rétegekbe 30 centiméterrel is felemelhetné Velencét. Ez ötven év haladékot jelentene a klímaváltozás okozta emelkedő tengerszinttel szemben.

A jelenleg a 2020 óta működő  MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) gátrendszer szolgálja a védekezést, azáltal, hogy megakadályozza a magas árapályok bejutását a lagúnába.

Eredetileg évi néhány aktivításra tervezték a rendszert, de már több mint 100 alkalommal kellett működésbe hozni, mivel a vízszint gyakran meghaladja a kritikus, 110 centiméteres magasságot, ráadásul a rendszer működtetése igen költséges is.


Fotó: Depositphotos

Pietro Teatini, a Padovai Egyetem hidrológiai és hidraulikai tanszékének docense, egy merész, de tudományosan megalapozott megoldást javasol: a város szó szerinti megemelését.

Az elképzelés szerint 12 kutat fúrnának a város körül egy 10 kilométer átmérőjű körben, és sós vizet pumpálnának 600–1000 méter mélyen található víztartó rétegekbe.

Ez a folyamat fokozatosan emelné meg a város alatt lévő tengerfeneket, és ezzel együtt magát Velencét is, akár 30 centiméterrel. Ez az emelkedés körülbelül 50 évnyi haladékot adna a városnak, hogy kidolgozzon egy hosszú távú megoldást, derült ki a CNN cikkéből.


Fotó: Depositphotos

Mint írják, a technológia alapját a Pó-völgyi gázkutak tapasztalatai adják, ahol a földbe visszapumpált gáz megemelte a felszínt. A víz hasonló módon alkalmazva nem repesztené meg a kőzeteket, és nem igényelne külső vízforrást sem, mivel a sós víz a természetes mélységi rétegekben maradna.

A projekt tesztidőszaka 2–3 év lenne, és körülbelül 30–40 millió euróba kerülne.

Teatini becslései szerint a teljes projekt költsége háromszor olcsóbb lenne, mint a MOSE gát eddigi kiadásai. Bár a módszer elsőre kockázatosnak tűnik, a lassú és kontrollált végrehajtás csökkenti a veszélyeket, és a város megmentésének egyik lehetősége lehet.

 


Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.
Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett

Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett 

Június 17-én a belvárosi Pullmann Hotel hangulatos rendezvénytermében tartotta szezonnyitó eseményét öt Magyarországon működő nemzeti idegenforgalmi szervezet.
Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk?

Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk? 

Az UniCredit Bank Austria idén is elkészítette a nyaralási euró számítását.
Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok

Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok 

Idén minden második magyar készül külföldre utazni legalább egyszer. Az úti célok változatlanok, de egyre többe kerül a nyaralás.
Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás

Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás 

A számok átlagosan 33 százalékos utasszám-növekedést mutatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.