hirdetés

1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 2 millió lángos

31 millió látogatás, 150 tonna gomba, 1000 tonna kenyér, 5500 tonna csirkehús, 6500 tonna burgonya, 2 millió darab lángos – csak néhány szám az idén 20 éves Fény Utcai Piac életéből, amely szeptembertől év végéig egyfajta „szórakoztató központként” is működve mond köszönetet hűséges vásárlóinak.

hirdetés

Az elmúlt húsz évben több mint 31 millió látogatás történt a Piacon, amely folyamatosan változó arccal, de továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A reneszánszát élő intézményben a hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok, és akár huszonéves fiatalok is. A Piac egy tavalyi kutatása szerint a “piacozás” egyre népszerűbb a fiatalabb korosztályban is.

Négy hónapos programsorozattal mondanak köszönetet A Fény Utcai Piac 20 éves születésnapja alkalmából a Piac szeptembertől négy hónapos programsorozatot rendez. A látogatók már találkozhattak lufihajtogató bohóccal, arcfestővel, karikaturistával és bűvészshow-val is, de vár még rájuk egy retro kiállítás, fotópályázat és óriásbuborék-bemutató is.

A tavalyi esemény óriási sikere után idén újra lesz jótékonysági akció is. A múlt is emlékezetes Már a harmincas évek elejétől a Lövőház utcában nagy hetivásárokat tartottak. Ezt követően 1940-ben Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház-, a Fény- és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül 1953-ban nyitottak meg.

Mai formáját egy 1998-as, átfogó piacrekonstrukciónak köszönheti – Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján a garázzsal együtt 5 szintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.

“A Fény Utcai Piac az egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja a II. kerületnek, ahol minden korosztály talál valamit a maga számára, és amely kicsit összehozza az embereket, akiknek egyre kevesebb a spontán találkozási lehetősége. Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van” - mondja Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

„A piac sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend és a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt. Az árusainkkal való emberi kapcsolat miatt szinte hazajárnak a látogatók, recepteket és főzési tippeket cserélnek, viccelődnek, a kereskedelmi szintjeinknek köszönhetően, pedig számos ügyes-bajos dologban válik lehetővé az ügyintézés helyben” - teszi hozzá Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház Intéző Bizottságának elnöke.

Jelenleg a csaknem 20 000 négyzetméteren található 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több, mint 60 tulajdonosa van. Bármilyen kérdés, interjú igény felmerül, kérem, forduljon hozzám.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk