hirdetés

A Kempinski Corvinus gyűjteménye Tihanyba költözött

Különleges kiállítással nyitja az őszi szezont a tihanyi KOGART: a pesti Kempinski Hotel  gyűjteménye költözött a Balaton-parti településre november 12-ig.

hirdetés

"A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei" címet viselő kiállítás szeptember közepén nyílt, és az időpont nem véletlen, ugyanis a Kempinski Hotel Corvinus Budapest éppen idén szeptemberben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A pesti belvárosi hotel alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására, az évek során így alakította ki saját, ezer darabból álló kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét. Mostantól a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből mutat be egy válogatást a KOGART tihanyi galériájában, betekintést engedve ebbe a gazdag kollekcióba.

37 művet hoztak el Budapestről Tihanyba, és ez a gyűjtemény bemutatójának első állomása - Tihany után ugyanis más városokban, településekben is kiállítják majd a festményeket, kisplasztikákat.

Két fő téma alapján választották ki a bemutatott műveket, mondta el a tárlatvezetés során Marosvölgyi Gábor művészettörténész, alapvetően tájképeket és csendéletek hoztak el Tihanyba, főként XX. századi magyar festők, szobrászok műveit, csupán egyetlen XIX. századi tájkép van mutatóba, Ligeti Antal egyik orientalista stílusban készült alkotása.Természetes az is, magyarázta a szakember, hogy a nagyméretű festményeket, illetve a sorozatokat nem csomagolták be, és keltették útra - ezek a pesti szállodában maradtak kiállítva.

Az, hogy egy szálloda tulajdonosi köre a hotelben kiállítandó művészeti alkotásokat vesz - elég szokatlan vállalkozás, a képeket amúgy nem a befektetői kör vásárolta és vásárolja most is, hanem ezzel megbíztak egy professzionális műgyűjtő céget. Elsősorban csendéleteket, tájképeket vesznek - közülük is kiemelkedően érdekesek a városi témájú tájképek -, hiszen ezeknek a műveknek funkciója van: kint lógnak a városi luxushotel közösségi tereinek valamint szobáinak falain, vagyis nap mint nap láthatják.

Orientális, hagyományos, impresszionista, posztimpresszionista, kubista, absztarkt vagy nonfiguratív stílusban festett, finom, könnyed ecsetvonásokkal készült alkotásokat láthat a KOGART tihanyi közönsége, kizárólag magyar mesterek műveit - betekintést engedve a legjobb kortárs hazai művészet palettájába.

 A gyűjtemény keletkezése idején különben ez a művészi szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben, mondta el a kiállítás megtekintését követően Dudás Ildikó, a hotel PR-menedzsere, aki a nyitás perceitől a házban dolgozik.

Ízelítőül a kiállított művek készítői közül néhány: Barabás Miklós, Ligeti Antal, Ferenczy Valér, Czigány Dezső, Márffy Ödön, Amerigo Tot,Tettamanti Béla, Kádár Béla és Scheiber Hugó egy-egy alkotása látható más kortárs művészek alkotásai mellett Tihanyban.

A Corvinus Gyűjtemény hangsúlyosan kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz, melyet már a választott név is tükröz Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utalva, tudtuk még meg a művészeti szakértőtől. Hozzátette, a Corvinus Gyűjtemény két szempontból is kiemelkedik a hasonló céges gyűjtemények közül. Az egyik, hogy kortárs anyagának színvonala magasabb, kialakítása pedig koncepciózusabb, mivel a gyűjtemény és maga a szálloda is szorosan kötődik a magyar kortárs művészethez: az épület földszintjén működő Galéria is rendszeresen mutat be kortárs műveket. A gyűjtemény másik különlegessége az a tény, hogy legjobb darabjai az állandó kiállítási térként is funkcionáló szállodaépületbe lettek komponálva. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Kempinski/Vendég ß Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai