Közép-Európa turisztikai központjává vált Budapest

Az MSZÉSZ rendkívüli közgyűlésén dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos ismertette a kormányzat turizmussal kapcsolatos elképzeléseit, dr. Niklai Ákos elnök pedig a Szállodaszövetség munkájának értékelését követően megfogalmazta a stratégiai célokat.

A Magyar Szállodaszövetség rendkívüli ülésén Niklai Ákos elnök köszöntötte a meghívott és megjelent vendégeket, majd ismertette a szövetség tavalyi és idei évi munkáját és a jövőre kidolgozott stratégiai javaslatait.

Dinamikusan nő a szálllodák bevétele, de a jövedelmezőségen még javítani kell 

Jelenleg több mint 100 szálloda és mintegy 60 ezer szoba szerepel a KSH nyilvántartásban, a szállodák eredményeiről a szövetség havonta Trend Riportot készít, melyet a Turizmus Trend is rendszeresen közzétesz. A turizmus dinamikusan növekedett tavaly, a belföldi forgalom 45%-át, a külföldi pedig 55%-át teszik ki az összes vendégéjszakának, mindkét küldőpiac sikeres. A belföldi vendégéjszakák száma 7%-kal, a külföldi 4% -kal növekedett az elmúlt évben. Az egyik legfontosabb cél a kapacitás még hatékonyabb kihasználása volt, ez részben realizálódott is, hiszen dinamikusan, mintegy 3%-kal emelkedett a szállodák kapacitása az elmúlt évben. Azonban emellett a szállodák jövedelmezősége és minősége elengedhetetlen szempont, mert látható, hogy a magasabb árak nagyobb bevételt eredményeznek a nemzetközi piacon. Jól mutatja a változást, hogy a REVPAR 12% feletti emelkedést mutat. Voltak olyan hónapok, amikor Budapest, máskor pedig vidék fejlődött jobban – elemzte a statisztikákat Niklai Ákos elnök.

Az európai nagyvárosok által készített rendszeres kimutatásokban megfigyelhető, hogy Budapest nagyon jól szerepel a szobafoglaltságban, legutóbb már a 14. helyen szerepelt. Nettó átlagárban is növekedés tapasztalható, azonban a Szállodaszövetség álláspontja szerint ezen még mindig van mit javítani, hiszen e tekintetben Budapest 31 városból még mindig csak a 26. helyen áll. Fontosak számunkra az új piacok, de az európai piacok még mindig dominánsak, ezért ezekre különösen oda kell figyelni. A top küldőországok között még mindig a legjelentősebb a németországi, de ezen és a latin piacokon (olasz, francia, spanyol) az előző évekhez képest visszaesés tapasztalható. Ezekre a hagyományos piacokra, különösen a német piacra nagyon oda kell figyelnünk az új desztinációk fejlesztése mellett – hívta fel a Niklai Ákos a szakemberek figyelmét.

Az Egyesült Királyságból jelentős növekedést értünk el vendégéjszakák tekintetében, mely részben a közlekedés fejlődésének, a Liszt Ferenc téren történt fejlesztéseknek, a low cost légitársaságok desztináció és járatszámbővüléseinek köszönhető. A környező közép-európai országokból nagy arányú növekedés tapasztalható, Csehországból mintegy 800-szoros növekedés. Niklai Ákos kifejtette, hogy Budapest és ezáltal Magyarország is felértékelődött a régióban, Közép-Európa turisztikai központjává vált. Az orosz piac éves tendenciája megmaradt, a visszaesés némileg csökkent, de még mindig jelentős. A kínai piacon tapasztalható 40% feletti növekedés elsősorban kormányzati, turizmusdiplomáciai lépéseknek és a közvetlen légi járat elindításának köszönhető. Az első negyedévben a szállodák dinamikusan teljesítettek, legutóbb a belföldi vendégéjszakák növekedtek nagyobb ütemben, de mindkét kategóriában emelkedés tapasztalható mind a kapacitás kihasználtságban, mind az átlagárak tekintetében.

Figyelemreméltó eredmény, hogy a minősített kategóriájú szállodáknál az átlagárak jobban nőttek a nem minősített szállodákéhoz képest – mutatott rá a minősítés előnyeire Niklai Ákos elnök. Minőségi szállodákban számottevő növekedés jellemző, konferenciaközpontok létesültek és jelentős attrakciófejlesztés is volt vidéken. Az átlagcsillagszám jelenleg 3,6%, mely jelentős növekedést mutat az eddigiekhez képest.

Előrejelzésekkel is segítik szakmát

A Szállodaszövetség előrejelzést is indított, több szálloda részvételével. E szerint a belföldi kereslet további növekedése várható, melyet a SZÉP kártya is segít, a magyar lakosság magasabb elkölthető jövedelemmel rendelkezik. A MICE forgalom azonban nem növekszik jelentős mértékben az előzetes foglalások alapján, különösen az USA piacán tapasztalható egy nagyobb visszaesés, mely részben a terrorfenyegetettségnek köszönhető. A migránshelyzet alakulása is befolyásolja a turizmus fejlődését, azonban a Szállodaszövetség bízik abban, hogy jelentős negatív változás nem következik be, közvetlen terrorveszély nem fenyeget. Magyarország biztonságos úticél, és továbbra is jelentős szerepe lesz, és az összeköttetés, connectivity jegyében kell gondolkodnunk a jövőben is.

Lobbimunka mellett szolgáltató tevékenység

A lobbimunka mellett az MSZÉSZ szolgáltató tevékenysége is lényeges. A szállodai beruházásokról manuális úton gyűjtik be az információkat, melyek a szakmai sajtóban is megjelentek. "Szeretnénk, ha ezek az új szállodák is ismertté válnának, ezért tagjaink sorába invitáljuk és az olimpiai pályázatra is várjuk őket" - jelentette ki Niklai Ákos elnök. A szállodai minősítési rendszer, Hotelstars védjegyrendszeren alapul, melynek Magyarország már az alapítás óta tagja. A Szállodaszövetség három évenként felújítja és korszerűsíti a kritériumrendszert, mely Európában egyedülálló, hiszen ez nem egy kötelező direktíva, hanem egy olyan alulról jövő szakmai kezdeményezés, melyet a kormányok és az Európai Unió szakbizottsága is támogat. Magyarországon jelenleg 328 szálloda rendelkezik minősítéssel, azonban némileg csökkent a számuk, hiszen egyes szállodák elveszítették korábbi minősítésüket és jelenleg még tart az újraminősítés folyamata. Kiváló eredménynek mondható, hogy a magyar szállodai kapacitás 60%-a minősítésre került, emellett az MSZÉSZ segítséget nyújt más országoknak (pl. Lengyelország, Szlovákia, Románia) is a rendszer bevezetésében. A Hotelstars védjegyrendszer szerepe, hogy a szállodákat ösztönözze a minőségre, idén erre külön kampányt is indított a szövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium 7 millió forintos támogatásával.

Az olimpiára való felkészülésben a hazai pályázat szerepe a megfelelő kapacitás biztosítása. A feltételrendszer kialakításában az MSZÉSZ is segített a kormánynak, annak érdekében, hogy minden résztvevő számára kialakulhasson a 'winwin' szituáció, így  a szövetség részt vett a szakmai szervezetek, a kormány, a szakma, a magyar társadalom közös érdekeinek kialakításában. Egységes szerződéstervezetet állítottak össze a szállodáknak, mellyel kapcsolatban már több szállloda vissza is jelzett. Az ünnepélyes alírásra június 1-jén kerül sor az InterContinentál szállodában.

Együttműködés az európai szállodaszövetséggel

A Szállodaszövetség aktív részvevője az európai szállodaszövetségnek, a HOTREC-nek is. Az együttműködés kapcsán Niklai Ákos kiemelte, hogy a schengeni rendszer sokat segített abban, hogy Magyarország még jobban megközelíthető legyen. A digitalizáció megismerése és előnyeinek (az OTA-k, online, mobil rendszerek működésének) kihasználása ma már a turizmus működésének nélkülözhetetlen eleme. Az OTA-kra nagy szüksége van a szállodaiparnak, azonban európai szinten törekvések vannak arra, hogyan lehet a szállodák részére még kedvezőbb feltételeket kialakítani, elsősorban a jutalék csökkentésével. Már jelenleg is sok 'book direct' kampánya van a nagy láncoknak, mellyel a közvetlen foglalást ösztönzik.

Megosztáson alapuló gazdaság turizmusával, az Airbnb kérdésével is sokat foglalkozik a szövetség.  Az Airbnb világjelenség, Magyarországon elsősorban Budapesten, de Balatonon és más nagyvárosokban is népszerű, Budapesten mintegy 6-7000 szoba magánszállás keretében működik. "Többször jeleztük a kormányzati illetékeseknek, s erre a HOTREC és Európai Bizottság koordinálásában kutatások is vannak, hogy megfelelő kormányzati szabályozásra van szükség" – hangsúlyozta Niklai Ákos.

Az energiamegtakarítással kapcsolatos pályázatokra is nagy szükség van, a Szállodaszövetség ennek a lehetőségnek a kihasználására szeretné ösztönözni a szállodákat. A munkaerőhelyzet jelenleg az egyik legsúlyosabb probléma, és a szállodaiparnak és vendéglátásnak egyaránt szüksége van arra, hogy hozzájuthassanak uniós forrásokhoz. A szakmai szövetség ugyanis azon dolgozik, hogy a szállodák minőségét hogyan lehetne az uniós forrásokból javítani.

A helyzetértékelésből adódó feladatok

Niklai Ákos végül összefoglalta a helyzetértékelésből adódó feladatokat.

  • A forgalom növekedése ellenére a szállodák jövedelmezősége nem megfelelő, súlyos gondokkal küzd a szakma. A Szállodaszövetség 2 évvel ezelőtt a Századvég céggel egy elemzést készíttetett, melyet követően komoly makrogazdasági javaslatokat tettek a kormány felé. Olyan javaslatok kerültek megfogalmazásra, melyek a szállodáknak is segítenek és nemzetgazdasági szinten is eredményesek. Ezeket az eredményeket szeretné most a szövetség Bienerth Gusztáv kormánybiztos részére bemutatni, hogy közösen gondolkodhassanak a megoldáson.
  • A vendéglátás talponmaradása céljából fontos eredmény, hogy a vendéglátás áfakulcsa 18 % lesz jövőre, majd ezt követően 5% -ra csökken. Az így realizálódó többlet segíthet a vendéglátás területén a jelenleg drámai munkaerőhelyzet javításában, de felújításokra vagy új szolgáltatások fejlesztésére is lehetőséget kínál.
  • Jelentős mértékben növekedett az infláció az elmúlt 10 évben, ellenben a nettó szobaár, az átlagárak nem érték el az inflációt. A stratégiai gondolkodás keretében a minőségi turizmus növelése érdekében nem csak a foglaltságot, hanem a fajlagos mutatókat, a nettó átlagárat is növelni kell. Az áfakulcsok a szállodaiparban jelenleg növekedtek, mely a jövedelmezőség romlását magyarázza, ezen mindenképpen változtatni kell.
  • A lakáskiadás szabályozása is szükséges kormányzati szinten.
  • A kongresszusi központ létesítéséről kormányzati döntés született, melynek előkészítésében 3 más szövetséggel együtt a Szállodaszövetség is együttműködött, jelenleg 5 milliárd forint van előirányozva ennek fejlesztésére.
  • Az Artisjus-szal elkezdődtek a tárgyalások, több szövetséggel együttműködve.
  • Az MSZÉSZ a nemzeti marketingtevékenységben is közreműködik más társzövetségekkel együtt, annak érdekében hogy a megfelelő brandépítés megvalósulhasson, a 'value for money' elv érvényesülhessen és búcsút mondhassunk végre a 'cheap destination' imázsnak. Jó példa erre a Magyarországon végbement gasztroforradalom és a Bocuse d'Or sikere.
  • A súlyos munkaerőhiány a szolgáltatások minőségét veszélyezeti. Alacsonyak a jövedelmek, a nemzetgazdasági átlag alatt vagyunk, jelentős a külfödi munkavállalás, ellenben a belső mobilitási lehetőség gyenge és alapcsony. Erre kínál megoldást az MSZÉSZ által javasolt alacsony áfakulcs, mely által a turizmus szezonalitásának javítása, ezáltal jobb foglaltság, a munkaerő folyamatos foglalkoztatása érhető el. A szövetség javaslatokat tesz a munkaerőtoborzásra is, de Niklai Ákos hangsúlyozta, hogy a saját munkahely reputációjára és a szakma reputácójára is oda kell figyelni.
  • A Szállodaszövetség dolgozik az oktatás hatékonyságának növelésén is, mivel a duális képzés jelenleg még nem megfelelően került kialakításra.
  • A német piac drámai csökkenését meg kell akadályozni, hiszen jelenleg több mint felét elvesztettük a német vendégéjszakáknak.

Az elnöki értékelés és stratégiai célok bemutatását követően Bienerth Gusztáv kormánybiztos bemutatta a Magyar Turisztikai Ügynökség céljait.

Ezután Matthias Koch, az osztrák szállodaszövetség elnöke, aki maga is sokat segített a magyar Hotelstars rendszer bevezetésében, bemutatta a Jövő szállodája (Hotel der Zukunft) projektet, melyben a vendégek új típusú igényeiről, a megváltozott fogyasztói magatartásról és egy más típusú szolgáltatói hozzáállás szükségességéről beszélt. Ezt követően SZMSZ módosításra, majd a 2015 évi mérlegbeszámoló elfogadására került sor. Végül két izgalmas előadással, Varró Zoltán belsőépítész Jó dizájn, jó befektetés előadásával valamint Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or sikeréről tartott beszámolójával zárult az MSZÉSZ rendkívüli közgyűlése.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?