hirdetés

Megnyertük a Bocuse d'Or európai döntőjét!

Széll Tamás és csapata nyerte a világ legnagyobb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjét. A második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett.

hirdetés

A magyar csapat kedden 14.40-kor tálalta a dunai kecsegéből készült halételt, mely egy nagyon letisztult, elegáns, színekben is rendkívül harmonikus kompozíció volt. A gímszarvasborjúból készült lélegzetelállító látványtállal pedig 15.15-kor vonultak fel a zsűri előtt. A látványt vastaps fogadta, nem véletlenül, hiszen megjelenésében légies, fantáziában dús, ízlésesen elrendezett meglepő kreációval állt elő a magyar csapat, melyet a tál tükörhatása még inkább kiemelt.  A mezőny ma különösen erős volt, csapatunk Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjeivel együtt versenyzett. A díjátadó ünnepségre május 11-én 18.00 órakor a verseny helyszínén került sor, ahol a magyar csapat győzelmét Jérome Bocuse, a versenyt alapító Paul Bocuse fia jelentette be. Kiderült az is, hogy ki lesz az a 11 séf aki részt vehet a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjén, ahol a különféle kontinensek győztesei mérköznek meg majd egymással.

MTI fotó: Kovács Tamás
MTI fotó: Kovács Tamás

 "Leírhatatlan érzés" - fogalmazott a díjátadó után Széll Tamás, hangsúlyozva, hogy négy és fél hónap szinte pihenés nélküli munka áll mögöttük. Mint hozzátette, csapatával nagyon erősnek érezték a munkájukat, ezért azt várta, hogy az első ötben végeznek, vagy elcsípnek egy különdíjat. "Mindig lehet fejlődni, de a mai versennyel 95 százalékig elégedett vagyok" - jegyezte meg. A friss kontinensbajnok elmondása szerint ha a hal- és a húsétel is erős tud lenni, az általában pozitív jel. "Tökéletes csapatmunkát tudtunk bemutatni, nagyon tisztán, precízen tudtunk dolgozni, a boxon belül szinte semmi kommunikációval. Ezeken kívül szerencse kellett és hidegvér: az embernek ki kell tudnia kapcsolni, ami körülötte van; a nagyon felkészült versenyzők is el tudnak vérezni az utolsó egy órában" - tette hozzá. Széll Tamás a verseny történetének első magyar séfjeként vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében 2013-ban. Visszatekintve elmondta: ha az ember egyszer megtapasztalja, milyen a lyoni világdöntő, az utána óriási lökést ad. A népes és igen lelkes magyar szurkolótáborra kitérve a séf elárulta, biztos volt abban, hogy elképesztő érdeklődés lesz, és szerencsére igazolódott is ez a várakozás. - írj az MTI.

A Világevő exkluzív interjút készített rögtön a verseny után Széll Tamással.

MTI fotó: Kovács Tamás
MTI fotó: Kovács Tamás

Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen esélyekkel indul a Bocuse d'Or 2017. januári lyoni világdöntőjében, de a nagy ellenfelek várhatóan a skandinávok lesznek. A mezőny idén is nagyon erős volt, igen nagy múltú és felkészült csapatok versenyeztek. Megfigyelhető, hogy a Bocuse d'Oron részt vevő országok általában fejlődnek, de nem lehet tudni, hogy két verseny között mennyit. "Mi most jó nagyot!" - fogalmazott a séf. Mint elárulta, csapatával két hónap pihenés után, augusztus végén kezdik a felkészülést a világdöntőre, "addig muszáj egy kicsit feltöltődni". Reményeik szerint addigra megérkezik a 2017-es világdöntő pályázati dokumentációja és a hús téma, majd télre a hal téma. Augusztus végétől ismét négy hónapnyi kemény felkészülés következik.

 

A magyar csapat vásárol a METRO Bocuse d'Or piacon
A magyar csapat vásárol a METRO Bocuse d'Or piacon

Vomberg Frigyes, a csapat coacha (trénere) az MTI-nek a győzelemről azt mondta: "az Úr velünk volt. Nem tudom, mivel voltunk jobbak a többieknél, nem figyeltünk másokra, csak azzal törődtünk, hogy végrehajtsuk a saját munkánkat a saját tempónkban". Hozzátette: "Tamás vérprofin dolgozott, ugyanúgy, ahogy mindig". Vomberg Frigyes elmondása szerint a csapat csütörtökön nekiáll mosogatni és takarítani, majd elkezdik újra felkészíteni a pályát, hogy "végignyomják ugyanezt". Az első helyezettnek járó díjat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Olivier Ginon, a rendezvényt szervező GL events elnöke részvételével adták át. A győztes országot végül Jérome Bocuse, a versenyt alapító Paul Bocuse fia jelentette be.

A magyar csapat vásárol a METRO Bocuse d'Or piacon
A magyar csapat vásárol a METRO Bocuse d'Or piacon

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat mögött második helyen végzett Christopher William Davidsen séf norvég csapata, és harmadik lett az Alexander Sjögren séf vezette svéd csapat. A 2017. január 24-25-i, huszonnégy csapatos világdöntőbe a három dobogós helyezést elért csapaton kívül Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata jutott be Európából. A kontinensdöntő szerdai eredményhirdetésén a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi Viktor Örn Andrésson és csapata, a legjobb húsételért járó különdíjat Laurent Lemal francia séf és csapata vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője, Hampus Risberg kapta.

(forrás: Vendég&Hotel Online / MTI, bocusedorhungary.hu, Világevő)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk