hirdetés

Szél nélküli Kék Szalag

Csütörtökön 9 órakor elrajtolt Balatonfüreden a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye, hogy megtegye a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját.

hirdetés

Milyen volt az indulás?

A hajók nagyon gyenge szélben vágtak neki a távnak. Az esélyes hajók a déli partnál rajtoltak, innen került az élre a 11-szeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki új hajójával, a Cellum nevű 35 lábas katamaránnal elsőnek vette a balatonkenesei pályajelet. Mintegy két hajóhossz távolságban követte őt a svájci Safram csapat Ventilo M1 katamaránja. A verseny első részét a két hajó küzdelme határozta meg. A siófoki bóját a Safram több mint tíz perc előnnyel vette, de Tihany előtt Litkeyék ismét beérték a svájci egységet. 15 órakor a két vezető hajó már a Balaton nyugati medencéjében küzd egymással. Az üldöző boly körülbelül 10-15 perc lemaradással követi őket, de a mezőny nagy része, mintegy kétszáz hajó még Balatonkenese irányába tart. Sajnos az időjárási előrejelzések nem sok jót ígérnek, a szél továbbra is gyenge marad, így még a rendkívül gyors többtestű hajók is valószínűleg csak az esti órákban érhetnek be a balatonfüredi célba.

A rekorddöntés idén biztosan elmarad, hiszen tavaly a Fifty-fifty 16.14-kor már befutott a célba – míg 15.00 órakor a két vezető hajó – mindketten inkább a déli part közelében maradtak – Balatonföldvár előtt jár csak. Semmiképpen sem szabad megfeledkezni a mezőny zömét kitevő vitorlásokról sem. Számukra elsősorban az lesz az izgalmas kérdés, hogy sikerül-e 48 óra alatt megtenniük a verseny távját.

 Az élmezőny sorrendje a Tihanyi-szorosban:

1. Safram - Rodolphe Gautier (SUI)

2. Cellum - Litkey Farkas

3. Black Jack - Nagy R. Attila

4. Fifty-fifty - Józsa Márton

5. Principessa - Kaiser Kristóf

6. Raffica - Király Zsolt

7. Friss Víz - Petrányi Zoltán

8. RSM-DTM - Vándor Róbert

9. Rapidophen - Váradi Szabó János

10. Naturaqua - Ronald Gäbler (AUT)

A Kékszalagról

A Kékszalag a Balaton legkiemelkedőbb vitorlás eseménye, Európa legnagyobb tókerülő versenye. A táv mintegy 155 kilométer, amelyet 48 órán belül kell megtenni a mintegy hatszáz hajóból álló mezőnynek. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A Balaton jellemzően komoly próbára teszi valamennyiüket, s a Kékszalag teljesítése önmagában is komoly sportteljesítmény.

Az idei 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj rajtja 2015. július 2-án, csütörtökön 9.00 órakor indult Balatonfüreden. Az eredményhirdetésre a balatonfüredi Gyógy téren, július 4-én 18.00 órától kerül sor. 

(forrás: Vendég & Hotel Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai