hirdetés

Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.

hirdetés

A Balaton Wine & Gourmet alapvető hangsúlyát a balatoni bor- és gasztrokultúrára helyezték, de a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt gasztronómiai eseményeként nemzetközi kulináris és kulturális kitekintést is tesz.

Balaton Wine & Gourmet
Balaton Wine & Gourmet

Tavaly óriási sikert aratott Veszprémben a japán és a spanyol gasztronómia, és bebizonyosodott az is, hogy az ínyenc közönséget erősen érdekli a hazaihoz képest egzotikus kínálat. Idén talán a világ egyik legelismertebb kulináris nagyhatalma, a francia gasztronómia mellett az argentin ízekkel ismerkedhetnek a fesztivál vendégei a felnőtt és a családi programokon is Veszprémvölgyben.

A két földrajzilag és kulturálisan is egymástól távol eső ország között egyértelmű kapcsolatot jelent egy mélyvörös bort adó szőlőfajta, a malbec.

A francia eredetű szőlő is bizonyítja a régi mondás igazát a próféták és szülőhazájuk között, hiszen a belőle készülő nedűk az argentin borászat révén váltak világhírűvé.

Arról, hogy nem érdemtelenül, egy malbec mesterkurzuson győződhetnek meg a hazai szakemberek – és természetesen a minőséget kedvelő amatőr borkedvelők is.

A felsőfokú malbeckurzust a tavalyi magyar és az idei lengyel nemzetközi sommelier-bajnokság győztese, Sebastian Giraldo tartja. Mint ez a neve alapján sejthető, a Sauska Pincészet márkanagykövete apai ágon a dél-amerikai borászhagyományok örököse, aki magyar édesanyja révén döntött úgy, hogy a római korban gyökerező magyar borkultúrát is megismeri.

A bor és a mate mellett talán legtöbben a speciális argentin grilltechnikáról, az asadoról hallottak  Magyarországon. Arrafelé egy speciális szerkezeten, a parillán készítik a méltán híres argentin marhaszeletet. A szabadtűzön sistergő minőségi húsok mesterfogásaiból Pablo Carrascosa ad ízelítőt. Az asadovirtuóz a hagyományok ismerete mellett tudományos alapokat is használ.

A gall gasztrokínálat sem ígérkezik szerényebbnek a fesztiválon. A csúcsgasztronómiát egy fiatal hölgy, a két Michelin-csillagos Sur Mesure (Mandarin Oriental) étterem vezető séfje, Nina Haradji prezentálja. A haute cuisine hazájában is a legismertebb konyhafőnökök között jegyzett párizsi mesterséf menüje kétségtelenül az idei veszprémi ízünnep egyik legkülönlegesebb ajánlatának tűnik. 

Elolvasom a teljes cikket >>

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk