hirdetés

Bezár London első Michelin-csillagos étterme

Családi okok miatt 2024 januárjában végleg bezár a londoni Le Gavroche étterem, az Egyesült Királyság első Michelin-csillaggal kitüntetett étterme. 

hirdetés

A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött. Ekkor két testvér, Michel és Albert Roux a London legelőkelőbb negyedének számító Mayfairben megnyitotta saját éttermét.

Le Gavroche, London forrás: az étterem Instagram oldala
Le Gavroche, London forrás: az étterem Instagram oldala

A franciás hangzású név nem véletlen: akkoriban ez volt a brit főváros első francia konyhát vezető egysége. (Magyarra fordítva egyébként csibészt jelent, egyúttal a Nyomorultak című regény és az ez alapján készült film és musical egyik főszereplőjének neve).

Az elismerés hamar jött: 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme. 1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként. 1991-ben a most a bezárás mellett döntő ifjabb Michel Roux vette át az irányítást.

Középen ifj. Michel Roux forrás: az étterem Instagram oldala
Középen ifj. Michel Roux forrás: az étterem Instagram oldala

Vezetése alatt 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, a két csillagot azonban vele is stabilan tartotta a hely az elmúlt 30 évben. Többek között itt töltötte tanoncidejét Gordon Ramsay sztárséf is.

És még egy érdekesség: a Le Gavroche 1997-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Három vendég összesen 20 945 dollárra rúgó számlát hozott össze, ez pedig akkoriban rekordnak számított. Az átszámítva majdnem 7 és fél millió forintot kitevő étkezés árának legnagyobb részét 6 palack, egyenként 1,1 millió forintra rúgó bor tette ki.

(forrás: vincemagazin.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk