hirdetés

Champagne borvidéke is a Világörökség része

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.

hirdetés

A francia képviselők igen lelkesen vették tudomásul a champagne-i régió beválasztását a lajstromba. „Kötelességünk megőrizni és megtartani ezt a tájat, szakértelmet és örökséget, hogy továbbhagyományozhassuk őket a jövő generációi számára" – mondta Pierre Cheval, az Association Paysages du Champagne elnöke.

A champagne-i bor történelme egészen Kr.u. 496-ig nyúlik vissza, de a tizenkettedik századig várni kellett ahhoz, hogy a francia királyok reims-i (Champagne) koronázó ünnepségein az ízletes nedűt felszolgálják a vendégeknek.

A világhírű italt a régióban leszüretelt szőlőből készítik, hiszen éppen ez a terület teszi ideálissá a habzó bor előállításához a gyümölcsöt.

A lista további említésre méltó, étel- és ital fogyasztásával összefüggő területei között említhetjük többek között a Fülöp-szigeteki Kordillerák rizsteraszait, Kolumbia kávéültetvényekkel tarkított kultúrtájait és a mexikói Valles régió agávékban gazdag tájegységeit, mely utóbbiak némi képzavarral a tequila fellegvárának tekinthetők.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk