Fesztivál a mangalicatenyésztés szellemi központjában

A magyar mangalicatenyésztés szellemi központjának nevezte Debrecent a város polgármestere, Papp László szombaton, a hetedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál megnyitóján - írja az MTI

A polgármester felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt a debreceni Tóth Péter tenyésztő társaival összegyűjtötte a még fellelhető mangalicákat az országban. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke negyedszázada Debrecenből irányítja a szervezetet, s munkájuk eredményeként ma már ezer mangalicát értékesítenek évente - tette hozzá.

A polgármester a megnyitón emlékezetett arra, hogy a tavaly hungarikummá választott debreceni páros kolbász két fajtájának is mangalica az alapanyaga. Debrecen elkötelezett a kiváló minőségű termék mellett, ezért tavaly megalkották a páros kolbász kódexet, s mindent megtesznek azért, hogy a debreceni páros nemzetközileg is elismert minőségi termék legyen - mondta Papp László.

Tóth Péter hozzátette: azon dolgoznak, hogy a mangalica elfoglalja méltó helyét a világ gasztronómiai kultúrájában. A szakember elmondta, hogy 248 mangalica-tenyészet van az országban, a regisztrált tenyészkocák száma 9600. A tenyésztők zöme családi gazdaság, átlagosan 40 kocát tartanak, de van mintegy 150 tenyésztő, aki 10-20 közötti kocaállománnyal kiegészítő tevékenységként foglalkozik.

Tóth Péter közlése szerint mintegy 50-re tehető a közepes, integrátori szerepet is betöltő farmergazdaságok száma, és 4-5 olyan nagyüzemi gazdaság van, ahol 300-600 közötti kocaszámmal főként exportra termelnek. Az értékesítésre kerülő évi 70 ezer mangalicából - amely a teljes magyar sertésállomány két százaléka - 40 ezer "háztól megy el", de a nagyobb családi gazdaságok feldolgozva adják el az állatokat. A legnagyobb üzemek kizárólag exportra termelnek, és Németországtól Japánon át az Amerikai Egyesült Államokig a világ szinte minden tájára szállítanak - ismertette az egyesület elnöke.

Tóth Péter is emlékeztetett arra: a magyar mangalicaprogram 25 éves. Egy Debrecen-környéki tanyán 1991 tavaszán kezdték el begyűjteni az utolsó mangalica példányokat, hogy megmentsék ezt a 170 éves magyar fajtát. A hétvégi debreceni mangalicafesztiválon tenyésztők kínálják az általuk készített finomságokat, de mangalicából készült készételeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.