hirdetés

Hódít a világkonyha

Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit.

hirdetés

Ahhoz képest, hogy egy generációval korábban még az is különlegesnek számított, ha valaki egy kínai kifőzdében evett egy csípős-savanyú levest, mára – a street food forradalomnak és a globalizációnak köszönhetően – egyre több nemzet autentikus fogásait lehet kipróbálni a hazai vendéglátóhelyeken.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál utánajárt, hogy a kínálatában szereplő 430 étteremben milyen arányban oszlanak meg a gasztronómiai kultúrák. Az éttermek 36%-a kínál görög ételt, 31%-a mexikói fogásokat, a toplista harmadik helyét pedig a klasszikus olasz ízvilág zárja 19%-kal. Utánuk következnek a thai (6,5%), kínai (4,5%), japán (2%), indiai (1,5%) és vietnami (1,5%) ínyencségeket szerepeltető éttermek. A vendéglátóegységek étlapjain szereplő ételek közül bő 3% készül wokban. Gyakori jelenség, hogy egy étlap csak néhány görög-mexikói-olasz ételt tartalmaz, a zöme azonban magyaros jellegű, míg az ázsiai konyhánál általában kizárólag az adott nép tradicionális finomságai sorakoznak a menüben.

A rendelések száma alapján 2018-ban a világkonyha fogásai közül a legnépszerűbbek a görög gyros tál, utána következik a mexikói burrito, majd az olasz paradicsomleves. Lemaradt a dobogóról a negyedik legkedveltebb házhoz rendelt főétel, a kínai szezámmagos csirke. Az adatbázis szerint az éttermek 82%-a vett fel az étlapjára külföldi ihletésű ételeket, és csak a maradék 18% árul kizárólag magyaros ízeket. A Falatozz.hu-n az arány évről évre nő: 2017-hez képest 2018-ban 11%-ot ugrott a világkonyhát is kínáló éttermek száma, és ez a tendencia idén is folytatódik. Ezek szerint a fogyasztókra egyre inkább jellemző a felfedezés, valamint az inspirálódás más kultúrák ízeiből.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai