hirdetés

Idén kevesebb bor lesz

A Syngenta Blogja szerint akár 5,3 százalékkal is elmaradhat a világ idei bortermése a tavalyitól, főként amiatt, hogy a déli félteke nagy termelőit, Chilét és Argentínát komolyan sújtotta az El Nino időjárási jelenség okozta esőzés. Európában pedig a francia szőlőket érte nagy kár.

hirdetés

A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet OIV) legfrissebb jelentése szerint a globális bormennyiség négyéves mélypontra esik, olyan fekete éveket megközelítve, mint 2002 és 2012. Így tehát a tavalyi 273,9 millió hektoliterrel szemben mindössze 259,5 millió hektoliter körül lesz az újbor mennyisége.

Ha van termény, amely különösen érzékeny az időjárási anomáliákra, az a szőlő, pedig a 2008-as hitelválság okozta fogyasztáscsökkenés után végre stabilizálódott, sőt, némi emelkedést is mutatott a kereslet a világpiacon – mondta borúsan Jean-Marie Aurand, az OIV vezetője, rámutatva, hogy Chile termelése 21 százalékkal 10,1 millió, Argentínáé pedig 35 százalékkal 8,8 millió hektoliterre zuhan.

Bár az előrejelzések szerint az olasz termés is mintegy 2 százalékkal, 48,8 millió hektóra mérséklődik, Olaszország megőrzi a világ vezető bortermelője címet, amit tavaly hódított vissza Franciaországtól. Egy hónapja a párizsi mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy a tavalyi 47,8 millió hektoliter után idén mindössze 42,9 millió hektó bor készülhet az országban. Ehhez képest a párizsi székhelyű OIV becslése 12 százalékos visszaesésről és 41,9 millió hektoliterről szól.

Az OIV elemzői úgy vélik, hogy a borpárlat készítést és az ipari felhasználást nem számítva, valahol 239,7 és 246,6 millió hektó között lesz a globális borfogyasztás.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk