Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk

Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 1-én zárt körű szakmai esttel kezdődött el a 10. Olaszrizling Szerintünk. A másnapi sajtótájékoztatón felszólalt a két házigazda: Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), valamint Laposa Bence a Balatoni KÖR elnöke, Dobosi Győző, mint hegyközségi küldött, illetve Gál Péter az Agrárminisztériumtól.

Az idei Olaszrizling Szerintünk központi témája a Balaton körüli ‘hegyek’ borai voltak. A régiós összefogást jelentő BalatonBor következő szintjét a Balaton körüli Hegyborok jelentik. A cél, hogy a már működő helyi eredetvédelmek mintájára - mint a Káli, a Csopaki, a Somlói, vagy a Tihanyi - a jövőben további fontos balatoni termőhelyek is meghatározzák a borstílusukat és létrehozzák a saját eredetvédelmüket. Ehhez a műhelymunkához ad segítséget a BalatonBor mintájára működő HegyBor program. A HegyBorok olyan termőhelyi borok, melyek olaszrizlingje kizárólag egy meghatározott ‘hegyről’ származik és képesek megmutatni a hegyek egyéniségét.

„Az Olaszrizling Szerintünk az évek alatt eljutott odáig, hogy egymás borainak megimerésén túl olyan eszmecserék és műhelymunkák fóruma legyen, mely jövőképet ad a balatoni bornak. Elmondhatjuk, hogy mára kialakultak azok a régiós és hegy szintű olaszrizling referenciaborok, melyek mögé nagyszámű termelő képes felsorakozni. Ezzel elindulhat a Balaton mint egységes borvidék piaci újradefiniálása.” – összegezte Kovács Tamás a központi téma kapcsán.

A másik házigazda, a rendezvény megalkotója, Jásdi István líraian fogalmazott: „mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.“

Dobosi Győző pedig az összefogás erejét szerette volna kihangsúlyozni: “a vinea Balaton program legnagyobb sikere talán nem is maga termék (HegyBor, BalatonBor) hanem az szakmai összetartás a Balaton körül, amire bátran építhetjük ezeket a márkákat!”

A sajtótájékoztatót követően a két helyszínen folytatott sétálókóstolón a kiállító termelők HegyBorait, valamint a borpiramis legfelső lépcsőfokát jelentő dűlősborait lehetett megkóstolni. Bár a meghívottak közül legnagyobb számban a Balatoni borrégió termelői voltak jelen, most is lehetőség nyílt megkóstolni más borvidékek legkiemelkedőbb olaszrizlingjeit is: Somló, Zala és Eger képviseltette magát még az eseményen. A február elejéhez képest rendhagyó melegnek számító időjárásnak és a helyszínek közötti kényelmes átjárást biztosító busztranszfernek köszönhetően a vendégek kényelmesen kóstolhatták végig a kiállító termelők borait.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.