hirdetés

Lóbabból készítenek avokádó-utánzatot

Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos, brit fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.

hirdetés

A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár - írja a Store Insider.

Ha ez nem volna elég, az óriási globális kereslet miatt általában gigantikus, ültetvényszerű, monokultúrás gazdaságokban szaporítják a növényt, ami jelentős lendületet ad az erdőtlenítéseknek, és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Mindezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.


Vigyázat! Hamisítják! Fotó: Depositphotos
Vigyázat! Hamisítják! Fotó: Depositphotos


Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni. Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.

Minthogy a készítmény megteremtésének legfontosabb célja az ellátási lánc szénlábnyomának minimalizálása volt, receptúráját direkt a nagy-britanniai gazdaságokban is gond nélkül megtermeszthető alapanyagokból állították össze.

Shokouhi szerint az avokádó ízének mesterséges előhívása komoly nehézséget jelentett.

A fejlesztő a Deezennek azt mondta, hogy míg az eredeti termény íze meglehetősen diszkrét, a lóbab a magas tannintartalmának köszönhetően olykor igencsak keserű lehet, ami miatt a hüvelyes mennyiségét alaposan ki kellett centizni a termékben. Mint kiderült, a mogyoró hozzáadása ugyanakkor komoly előnyökkel járt, hiszen amellett, hogy magas zsírtartalma miatt krémesebbé tette, az avokádókban felsejlő csonthéjas aromajegyekkel is megajándékozta a kópiát. Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, egy viaszburokkal és egy diófélével még a gyümölcs héját, illetőleg a magját is reprodukálta az alkotó.

Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk