hirdetés

Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony

Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.

hirdetés

A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre akárcsak a Wichmann kocsmára részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti - írja a 24.hu. A 2020 novemberében bezárt vendéglátóhely új tulajdonosa, a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft. részleges bontási engedélykéréssel fordult a Kormányhivatalhoz, ami december 23-án jóvá is hagyta azt. Arról is beszámoltunk, hogy az udvarban lévő idős fákat egy igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint életveszélyesnek nyilvánították, így ki kell őket vágni.

Az ügyben kedd este maga az önkormányzat tett közzé bíztató fejleményeket. A Facebook-poszt szerint a kerület vezetése az építési engedély iránti kérelemről is későn, sőt, csak áttételesen értesült, ettől függetlenül azonban jelezték kifogásaikat a Kormányhivatal felé.

Fotó: Vincze Miklós
Fotó: Vincze Miklós


A terveket azóta módosították, sőt, pozitív döntés született: megmarad az épület lényegi, az utca felé néző földszintes része, így a befektető csak a telek további részére kapott bontási engedélyt, sőt, az építési jogköröket 2020. március 1-től gyakorló Kormányhivatal feltételként szabta azt is, hogy a ház túlélő darabját továbbiakban is vendéglőként kell üzemeltetni.

Kérdéses azonban a telken álló legidősebb épületrész, a pinceszakasz sorsa – zárul a rövid bejegyzés, de remélhetőleg nemsokára ezen a téren, sőt, a fakivágásokkal kapcsolatban is megnyugtató eredmény születik majd.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai