hirdetés

Megszokni a kaviárt

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

hirdetés

A Swiss Eduaction Group Svájc legnagyobb, angol nyelven oktató hotelipari intézménye: nem túlzás azt mondani, hogy a világ vezető szálloda- és vendéglátóipari, valamint idegenforgalmi szakemberképző központja. Ötezerörszáz diák tanul náluk (áprilistól a tankönyvek helyett Ipad-ből), ők nyolcvan országból érkeztek, és 103 ezer eurót fizetnek a három éves képzésért. (Emellett van PhD és Masters képzés is.)

Négy intézmény tartozik hozzájuk, mindegyiknek megvan a maga specialitása: a César Ritz a gasztronómiában erős (a séfeket is itt képzik), a Hotel Institute Montreux a pénzügyi területre állt rá, az ITTI-ben van desing szak is, az SHMS pedig (a Swiss Hotel Management School a legnagyobb mind közül) gyakorlatilag a vendéglátás teljes területét lefedi a rendezvényszervezéstől a welnessrészlegig.

Tankonyha a César Ritz kollégiumban.
Tankonyha a César Ritz kollégiumban.

A képzés erősen gyakorlat-orientált, a diákok a tanév felében szakmai gyakorlatot végeznek valós körülmények között. Megtanítják őket az elegáns megjelenéstől kezdve a globális menedzsmenten át sok mindere, és arra is van alkalmuk, hogy - mint ahogyan az egyik dékán fogalmazott – a képzési idő alatt “megszokják a kaviárt”. A két napig tartó rendezvényre az ipar fontos szereplői jöttek el – itt az állást kereső diákoknak nem az asszisztens aszisztensével találkoztak, hanem magával a döntéshozóval.

Swiss Hotel Management School.
Swiss Hotel Management School.

 

A mostani börzére – mely az ötödik a sorban – négy vezérigazgató, tíz regionális vezető és hatvan HR-igazgató jött el a világ vezető luxuszállodáiból, de képviseltették magukat szórakoztatóipari csúcscégek, prémium légitársaságok, turisztikai vállalkozások és üdülőhajókat üzemeltető cégek is. Utóbbiak közül a Royal Caribbean képviselője például bejelntette: idén és jövő évben összesen húszezer új embert alkalmaznak, és természetesen nem csak szobalányokat és pincéreket keresnek.

A börzén néhány magyar diákkal is találkoztunk. A tapasztalat azt mutatja, aki itt végez, annak jó esélye van arra, hogy tíz-tizenöt éven belül vezető pozícióba kerüljön négy-öt csillagos házakban, bárhol a világon.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk