hirdetés

MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!

Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

hirdetés

"A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.

A járvány első hullámában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával, majd a további szigorító intézkedésekkel párhuzamosan az üzletek forgalma jelentősen visszaesett. A szigorú korlátozó intézkedések ideje alatt az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrása vendéglátóhelyek számára. Habár az éttermi vendéglátásban az étel és az alkoholmenetes ital áfakulcsa helyben fogyasztás esetén 5%, az említett értékesítési formák esetében – néhány termék kivételével – viszont 27%.

A járvány második hullámában ismét veszélyhelyzet kihirdetésére és korlátozó intézkedések meghozatalára került sor, amelynek részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – előreláthatóan 30 napra be kell zárni. Ennek eredményeképpen a vendéglátóhelyek forgalma az első hullámhoz hasonlóan drasztikusan csökkeni fog, amely a vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését egyaránt veszélyezteti. A miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hogy Ausztria laboratóriumként szolgál a magyarországi intézkedések szempontjából. Ausztriában már az első hullám idején döntést hoztak arról, hogy a vendéglátás megsegítése érdekében ideiglenes jelleggel – 2020. július 1-jétől december 31-ig – 5%-ra csökkentik az ételek és az italok áfatartalmát.

Az ismételten fokozódó járványügyi helyzetre figyelemmel szükségesnek tartjuk a kedvezményes (5%-os) áfakulcs kiterjesztését – különösen az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtével – a vendéglátó vállalkozások fennmaradása érdekében, amelyhez más szakmai szervetekkel közösen az alábbi javaslatot tesszük.

Javasolt intézkedés:

A helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára.

A javaslat indoklása:

A szigorúbb járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan ismét növekvő fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, azonban a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketing költségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak. Kutatásaink szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban

még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak. Ha a második hullámban az elvitelre, illetve házhoz szállításra kényszerű vendéglátóhelyek számára ideiglenesen alkalmazható lenne az 5%-os áfakulcs, akkor lényegesen nagyobb fedezet állna rendelkezésre, amely a fenntartási költségekre és a munkabérekre fordítható. Ez a többletforrás egyúttal több tízezer ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított egy 50 pontból álló javaslatcsomagot a Kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkájának támogatása céljából. Ebben szintén szerepel a kiszállított és elviteles ételek áfakulcsának 5%-ra csökkentése az általános és célzott keresletélénkítő intézkedések között.

Javaslatunkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:

- Magyar Bocuse d’Or Akadémia – Hamvas Zoltán elnök

- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Krivács András elnök

- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – Flesch Tamás elnök

- Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) – Csapody Balázs elnök

- Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – Gál Pál Zoltán elnök

 

Kovács László

MVI elnök"

(forrás: MVI / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk