hirdetés

Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal

November utolsó szombatján a Balaton-felvidéki  Nivegy-völgy borait és borászait ismerhetik meg az érdeklődők a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. 

hirdetés

A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközössége nem a versengésben, inkább az egységben hisz. Az összefogás a hétköznapjaikra is jellemző, a közös borbemutató pedig erősíti a közös vízió kialakítását.

„A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze. A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra ezért Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk”, mondta Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.

Forrás: Dobosi Birtokközpont
Forrás: Dobosi Birtokközpont
 

A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben. A tulajdonosok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szállodaként és nem étteremként üzemelnek, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor. 

Program

November 26.: 12.00 - 14.30: Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal + ebéd

15.00 - 18.00: Sétáló borkóstoló Nivegy-völgyi borokkal

18.30 - 20.30: Borvacsora Mesterkurzus, ahol a Nivegy-völgyi, olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborok és dűlőborok fognak nemzetközi viszonylatban megmérettetni. 5 helyi bort 5 nemzetközi példával fognak összehasonlítan, ebben a kitekintésben Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségükre.A 10 boros kóstolóhoz egy kétfogásos gourmet ebéddel készülnek.  

A délutáni sétáló kóstolónkon vendégek a Nivegy-völgyi borok teljes spektrumát megismerhetik. Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Zánka tizenhárom borásza személyesen mutatja be a borait, így kóstolás közben beszélgetni is lehet velük.

A borok mellé helyi sajtkészítők ingyenes sajtkóstolóval is készülnek, így lehetőség lesz a helyben készült termékek kóstolására.

Az est zárásaként egy hamisítatlan Dobosi borvacsorával várják vendégeinket. A négy fogásos ételsort kifejezetten erre az alkalomra készíti Klaus Deutschmann, a Dobosi Birtokközpont séfje, aki korábban több Michelin csillagos étteremben is dolgozott, és a Balaton környéki gasztronómia egyik legfelkészültebb szakembere.

A Dobosi borsor a régió zászlóshajó fajtájára, az olaszrizlingre épül, ezekkel alkot a séf izgalmas ízkombinációkat. A borokat a házigazda borászat képviseletében Dobosi Győző mutatja be.  

A programra ingyenes autóbuszjárat indul Veszprémből Szentantalfára és vissza.

Az eseményen résztvevő borászatok: • Brazsil Cseppek Borház • Cseh Családi Pince • Dobosi Birtokközpont • Dombi Pince • Gergely Borház • Holló Pince • Horváth Pince • Kisspince Szentantalfán • Lídia Borház • Szabó és Fia Borpince • Tagyon Birtok • Tánczos Pince • Végh Pince

(forrás: kostolom / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk